Parlamentul European va avea cu 15 locuri mai putin

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 08:19
1172 citiri
Parlamentul European va avea cu 15 locuri mai putin

Parlamentul European va trebui sa aiba doar 751 de locuri, cu 15 mai putin, dupa alegerile europene din 2014, potrivit unui proiect adoptat marti de o comisie parlamentara, relateaza AFP.

In scopul de a armoniza compozitia Parlamentului European cu prevederile Tratatului de la Lisabona, (care fixeaza numarul de locuri la 751), incluzand noii deputati croati, in cazul in care tara va adera la UE la 1 iulie, comisia de Afaceri Constitutionale s-a pronuntat in favoarea unei "solutii pragmatice" pentru legislatura 2014 - 2019, bazata pe principiul "nimeni nu castiga un loc si nimeni nu pierde mai mult de unul", cu exceptia Germaniei, care va pierde trei locuri.

Aceasta solutie ar trebui sa evite o "redistribuire extraordinara a locurilor, care ar presupune pierderi importante pentru toate statele membre de dimensiuni mici si medii, si cresteri importante pentru statele membre de dimensiuni mari", au precizat deputatii care se ocupa de dosar, socialistul italian Roberto Gualtieri si conservatorul polonez Rafal Trzakowski.

Solutia propusa de comisia parlamentara ar trebui aprobata de majoritate in cadrul Parlamentului European si in unanimitate de statele membre.

Romania, Grecia, Belgia, Portugalia, Cehia, Ungaria, Austria, Bulgaria, Irlanda, Croatia, Lituania si Letonia vor pierde fiecare cate un loc. Proiectul a fost aprobat cu 21 de locuri pentru si o abtinere.

Comisia a recomandat, in cadrul unui vot strans (zece voturi pentru si noua impotriva), ca Austria sa inlocuiasca Suedia, facand parte din cele 12 state care pierd un loc, ca cea mai echitabila solutie in ceea ce priveste raportarea la populatie.

Malta, Luxemburgul, Ciprul si Estonia isi vor pastra cele sase locuri, minimul prevazut prin tratatul de le Lisabona. Nicin stat membru nu va beneficia de locuri suplimentare. Cele trei locuri restante din cadrul reducerii de 15 locuri vor afecta Germania, in cazul in care propunerea va fi aprobata, care, conform tratatului va trece de la 99 de locuri la 96 (maximul admis in Tratatul de la Lisabona). Cele trei locuri suplimentare fac parte dintr-o dispozitie tranzitorie, care expira la finalul mandatului legislaturii actuale.

#numar parlamentari europeni, #Parlament European locuri , #UE