PE: statele membre sa-si asume raspunderea politica pentru cheltuirea banilor UE

Marti, 10 Mai 2011, ora 17:40
1362 citiri
PE: statele membre sa-si asume raspunderea politica pentru cheltuirea banilor UE

Europarlamentarii vor ca politicienii din statele membre UE sa isi asume responsabilitatea politica pentru modul in care banii europeni sunt cheltuiti in tarile lor, prin semnarea unor "declaratii nationale de gestiune", care, daca nu vor fi respectate, sa atraga suspendarea platilor, informeaza NewsIn.

Parlamentul European a acordat marti descarcarea de gestiune pentru Comisia Europeana, cu 570 de voturi pentru, 75 impotriva si 13 abtineri.

In timpul lucrarilor de pregatire a acestui vot in plen, deputatii europeni au subliniat ca doresc crearea unor sisteme de control si de gestionare mai bune, folosite in cheltuirea banilor de catre autoritatile nationale din statele membre, sub o a?a numita 'structura de administrare comuna', ceea ce reprezinta 80% din cheltuielile UE.

De asemenea, membrii PE au accentuat nevoia ca politicienii din statele membre sa i?i asume responsabilitatea politica pentru modul in care banii europeni sunt cheltuiti in tarile lor, prin semnarea "declaratiilor de gestiune nationale".

Comisarul Algirdas Semeta (comisar pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda) a fost de acord cu cerintele Parlamentului si a mentionat ca va cauta acordul politic al statelor membre pentru aceste propuneri.

Semeta s-a exprimat si in favoarea celorlalte solicitari ale Parlamentului, inclusiv in ceea ce priveste folosirea sistematica a intreruperii sau suspendarii platilor in cazurile in care sistemele de control si gestionare ale statelor membre nu functioneaza, imbunatatirii recuperarii fondurilor cheltuite ineficient si cresterii efortului in ceea ce priveste simplificarea normelor de cheltuire a banilor UE.

Parlamentul European a aprobat, marti, cea mai mare parte a cheltuielilor bugetare UE pentru exercitiul financiar 2009 conform procedurii de 'descarcare de gestiune', dar a hotarat amanarea descarcarii pentru Consiliu, Agentia Europeana pentru Medicamente si Colegiul European de Politie.

In toate celelalte cazuri, membrii PE au urmat recomandarile Comisiei pentru control bugetar, acordand descarcarea de gestiune prin votarea a 39 de rapoarte.

Parlamentul European este autoritatea care acorda descarcarea de gestiune in UE.

Din momentul in care conturile anuale sunt auditate si finalizate, Parlamentul decide - pe baza unei recomandari a Consiliului de Ministri - daca sa acorde sau nu descarcarea Comisiei sau altor organisme UE pentru cheltuielile din 2009.

Descarcarea pentru executie bugetara este decizia pe baza careia Parlamentul European "elibereaza" Comisia de responsabilitatea gestionarii unui buget dat, marcand astfel finalul operatiunii bugetare.

Parlamentul a amanat descarcarea de gestiune in cazul directorului Colegiului European de Politie (CEPOL), aflat in Bramshill (Regatul Unit), din cauza "unei lipse persistente de respectare a regulamentului financiar".

Colegiul European de Politie a fost singura agentie careia i s-a refuzat descarcarea de gestiune si in 2008.

Rezultatul votului: 569 voturi pentru si 9 impotriva. In ceea ce priveste Agentia Europeana pentru Medicamente, cu sediul la Londra, deputatii considera ca nu exista garantii pentru independenta expertilor angajati sa desfasoare evaluarile stiintifice ale medicamentelor cu uz uman, inclusiv in situatia conflictului de interese in cazul medicamentului anorectic Benfluorex.

Raportul critica, de asemenea, felul in care Agentia a gestionat procedurile de achizitii publice si lipsa criteriilor in recrutarea de personal.

Rezultatul votului: 620 voturi pentru si 7 impotriva si 12 abtineri. Parlamentul a amanat si descarcarea Consiliului de Ministri, pana la toamna, deoarece deputatii au considerat ca nu a existat o cooperare suficienta in ceea ce priveste furnizarea de informatii catre Parlament.

Rezultatul votului: 637 voturi pentru si 4 impotriva si 13 abtineri.

In ceea ce prive?te propriul buget, Parlamentul a dorit sa serveasca drept exemplu in reducerea costurilor.

Printre masurile de economisire, Parlamentul a votat ca serviciile de interpretare din timpul reuniunilor grupurilor de lucru sa fie disponibile in doar sase limbi (franceza, germana, engleza, poloneza,spaniola si italiana), urmand ca interpretarea in alte limbi sa fie disponibila numai la solicitarea membrilor PE.

Alte cerinte includ reguli de limitare ale deplasarilor pe distante lungi cu masinile oficiale ale PE si reguli speciale care impiedica membri PE sa angajeze membri de familie ca asistenti parlamentari.

In final, Parlamentul solicita revizuirea bugetului sau pe termen lung, cu scopul de a reduce costurile. Rezultatul votului: 534 voturi pentru, 91 impotriva si 25 de abtineri. 

#parlamentul european, # raspunderea politica, # cheltuirea banilor UE, # foduri europene , #UE