Perspective luminoase pentru Europa - Moneda unica si bursele reactioneaza

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 17:05
1971 citiri
Perspective luminoase pentru Europa - Moneda unica si bursele reactioneaza

Euro a inregistrat la finalul saptamanii cea mai puternica apreciere din ultimele 14 luni, iar bursele europene au prins din nou avant, pe fondul celor mai recente date economice, care indica o posibila revenire in regiune.

Pietele au fost insa temperate de asteptarea ultimului raport privind nivelul de ocupare al fortei de munca din SUA, care urmeaza sa fie publicat vineri, transmite Reuters.

Productia din zona euro a perfomat la cel mai bun nivel din, aproape, ultimul an, desi se estimeaza ca regiunea va ramane in recesiune pentru cateva luni, conform indicelui PMI de la Markit (Purchasing Managers' Index).

"In cazul in care nu apar alte probleme cu privire la criza datoriilor suverane, aceste date intaresc asteptarile privind revenirea cresterii (n.r. Economice) din zona euro la jumatatea lui 2013", a declarat economistul-sef al Markit.

Cursul dolar/euro a fost de 1,3657 dolari/euro, cel mai ridicat din noiembrie 2011. Euro a atins si un record pentru ultimele 33 luni in comparatie cu yenul japonez, crescand cu peste 1%, pana la nivelul de 125,96 yeni/ euro.

Indicii bursieri europeni au avut o evolutie similara. Indicele bursier pan-european FTSEurofirst 300 a crescut cu 0,4% pana la 1169.14 puncte, foarte aproape de cel mai inalt nivel atins pentru ultimele 23 de luni.

Si bursele de la Londra, Paris si Frankfurt au avut o crestere intre 0,5 si 0,8%.

Aprecierea euro vine si in contextul relaxarii cantitative din SUA si Japonia si nu este neaparat un semnal pozitiv pentru economiile zonei euro care depun eforturi pentru a-si reveni, in contextul in care intarirea monedei europene reprezinta scumpirea produselor si serviciilor din Europa pe pietele internationale.

#evolutie euro, #crestere burse europene, #evolutie indici bursieri Europa, #criza economica zona euro, #revenire economie Europa , #UE