Petrolul ieftin alimenteaza criza refugiatilor din UE. Incep sa vina si cei din Kurdistan

Marti, 08 Decembrie 2015, ora 11:35
2792 citiri
Petrolul ieftin alimenteaza criza refugiatilor din UE. Incep sa vina si cei din Kurdistan
Foto: Wikimedia

Scaderea pretului petrolului risca sa dea o lovitura neprevazuta Europei, care s-ar putea trezi asaltata de un nou val de refugiati.

Este vorba despre sirienii care s-au refugiat in Kurdistanul irakian si care nu mai pot fi intretinuti de guvernul local, ca urmare a crizei petrolului - singura sursa de venit. In aceste conditii, multi dintre cei 1,8 milioane de refugiati adapostiti in taberele ONU din Kurdistan se gandesc serios sa-si incerce norocul si sa ajunga in Europa, relateaza Bloomberg.

De 10 ori mai ieftin

In Kurdistanul irakian, regiune de granita intre Irak, Iran si Turcia, traiesc aproximativ 5 milioane de locuitori, dintre care 1,8 sunt refugiati de razboi goniti de conflictele din Siria.

Pana acum, reprezentantii Inaltului Comisariat pentru Refugiati al ONU au fost multumiti ca au putut infiinta tabere intr-o regiune in care costurile intretinerii unui refugiat sunt de 10 ori mai reduse decat in Europa.

"Nu este nicio cale mai simpla de a spune acest lucru. Este mult mai ieftin sa ai grija de refugiati aici decat in Europa. Costul ingrijirii unui refugiat stabilit in Kurdistan este de 1.500 de dolari/an, in vreme ce in vestul Europei suma ar fi de 10 ori mai mare", explica Frederic Cussigh, coordonator al Inaltului Comisariat pentru Refugiati.

Guvernul local a suportat o mare parte din cheltuieli bazandu-se pe veniturile consistente obtinute din exploatarea si vanzarea petrolului din regiune.

Recent insa, oficialii de la Bagdad au redus nivelul veniturilor distribuite kurzilor pentru petrolul extras din regiune, in parte si din cauza prabusirii dramatice a preturilor de pe piata de profil.

Nimic de pierdut

Nici donatiile internationale nu s-au dovedit de mare ajutor, sumele alocate de diverse institutii financiare si de guvernele straine raspunzand doar intr-o mica parte nevoilor misiunii umanitare ONU din regiune.

"Suntem pe un teritoriu de dimensiunea Elvetiei, iar presiunea este enorma", explica Cussigh. Reprezentantul UNHCR spune ca institutia poate oferi un adapost doar pentru 3% din refugiatii instalati in regiune.

Din acest punct de vedere, reprezentantii ONU considera ca multi dintre acestia vor incearca sa efectueze primejdioasa calatorie prin Turcia catre UE, alimentand si mai mult valul migrationist care a pus presiune pe Europa.

"Au tot mai putin de pierdut si din ce in ce mai multe motive sa-si asume acest risc, iar asta e partea cea mai ingrijoratoare. Fara indoiala, vor opta pentru efectuarea acestei calatorii", spune Cussigh.

Cel putin pana in Turcia, refugiatii nu vor intampina mari oprelisti, pentru ca Ankara nu a pus nici pana acum in practica recomandarea de a inchide granitele cu Siria si Irak.

Intrarea in UE ar putea fi insa mai dificila ca in trecut, oficialii de la Ankara luandu-si angajamentul in fata liderilor europeni de a coopera in gestionarea crizei refugiatilor in schimbul unui ajutor financiar de 3 miliarde de euro, care ar urma sa fie acordat in urmatorii doi ani.

Obligatiile Ankarei includ mentinerea refugiatilor in tabere si paza stricta a frontierei comune cu Uniunea Europeana, in colaborare cu agentia europeana de paza a frontierelor Frontex.

Estimarile Frontex si ONU arata ca anul acesta au intrat in UE 1,5 milioane de imigranti din Orientul Mijlociu si Africa, 1 milion dintre acestia fiind primiti doar de Germania.

#val refugiati, #criza imigranti UE, #refugiati Kurdistan, #razboi Irak, #criza petrol , #UE