Pogea: Platim 150 mil euro/an, dobanda la banii UE

Joi, 07 Mai 2009, ora 10:02
971 citiri
Pogea: Platim 150 mil euro/an, dobanda la banii UE

Dobanda aferenta imprumutului de 5 miliarde euro care va fi contractat de Romania de la Comisia Europeana este de circa 3% pe an, comparativ cu dobanzile cuprinse intre 11,5% si 12% percepute pentru titlurile de stat de pe piata interna, a declarat, miercuri, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, potrivit Mediafax.

"Dobanzile si chestiunile aferente imprumuturilor vor fi mult mai scazute. Dau doar un singur exemplu: astazi, noi luam de pe piata interna si titluri de stat cu dobanzi cuprinse intre 11,5% si 12% - si au fost si mai mari in lunile ianuarie si februarie - iar asistenta financiara pe care o obtinem prin imprumuturi externe luate de la Comisia Europeana poate sa insemne dobanzi de ordinul, de exemplu, de 3%.

De la 12% la 3 % este o diferenta foarte mare. Conditiile sunt foarte, foarte avantajoase pentru Romania", a spus ministrul Finantelor

Ministrul a declarat in sedinta Ecofin de ieri, la care au participa ministii de finante din cele 27 de state membre ale UE,ca presedintia ceha a UE a supus Consiliului decizia de aprobare a  imprumutului de la CE prin procedura consultarii scrise. precizeaza Adevarul.

"Aceasta procedura de consultare scrisa a fost finalizata in cursul zilei de astazi.




#dobanda, #finante, #imprumut, #ue , #UE