Polonia estimeaza ca va obtine in 2009 circa 8,6 miliarde dolari din fonduri europene

Marti, 10 Februarie 2009, ora 09:37
1402 citiri
Polonia estimeaza ca va obtine in 2009 circa 8,6 miliarde dolari din fonduri europene

Polonia se asteapta ca proiectele sustinute de Uniunea Europeana (UE) sa determine in 2009 aporturi de capital de circa 30 miliarde zloti (8,6 miliarde dolari) in economia afectata de criza, pentru a combate recesiunea, a declarat ieri un oficial polonez, citat de Reuters.

Cresterea economica din cea mai mare tara din estul Europei ce este membra a UE se confrunta cu probleme in contextul crizei economice mondiale, iar analistii se asteapta ca avansul economiei Poloniei sa se tempereze anul acesta la mai putin de 2%, de la 4,8% in 2008 si 6,7% in 2007.


Ajutorul de la UE reprezinta o parte importanta a strategiei guvernului de centru-dreapta pentru combaterea crizei, iar ministrul dezvoltarii regionale din Polonia, Elzbieta Bienkowska a spus ca valoarea fondurilor va creste, ca urmare a deprecierii zlotului, ceea ce va contrabalansa scaderea creditarii din Polonia.


"Estimarile noastre arata ca fondurile UE care vor sustine economia ar trebui sa determine o crestere suplimentara anul acesta de 1,5 puncte procentuale", a declarat, intr-un interviu acordat Reuters, oficialul polonez.
Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013 aloca Poloniei 67 miliarde euro, scadenta pentru cheltuieli fiind fixata pentru 2015.
"Din toamna trecuta, am semnat contracte pentru proiecte in valoare de 13 miliarde zloti si avem o suma suplimentara de 34 miliarde in proiecte care au fost acceptate in perioada noiembrie-ianuarie si care asteapta semnarea contractelor finale", a spus Bienkowska.


Guvernul estimeaza ca va primi 16,8 miliarde zloti in 2009 de la UE, dar injectia de fonduri ce au legatura cu UE in economia Poloniei va fi mai mare, a mai spus Bienkowska.
"Trebuie sa ne reamintim ca acesti 16,8 miliarde zloti reprezinta doar o refinantare pentru investitii care au fost facute deja sau pentru cele la care inca se deruleaza lucrari. De fapt, in economia Poloniei vor fi injectate 30 miliarde de zloti in 2009", a adaugat oficialul polonez.


Proiectele finantate de Uniunea Europeana dureaza adesea ani intregi, iar banii sunt cheltuiti pe termen lung, asa ca valoarea contractelor semnate la un anumit moment nu reprezinta neaparat si fondurile injectate in economie.

#proiecte, # UE, # capital , #UE