Portugalia vrea sa adopte 10.000 de refugiati, dar n-a gasit pana acum decat 234

Joi, 28 Aprilie 2016, ora 17:03
4006 citiri
Portugalia vrea sa adopte 10.000 de refugiati, dar n-a gasit pana acum decat 234
Foto: blog.amnestyusa.org

Portugalia s-a oferit sa gazduiasca 10.000 de refugiati de razboi ajunsi in Europa, dar nu gaseste suficienti doritori, in ciuda deschiderii manifestate de guvernul de la Lisabona.

"Este dificil sa gasim rapid refugiati care sa vina in Portugalia", a concluzionat si presedintele Marcelo Rebelo de Sousa, dupa ce a vizitat o tabara de refugiati deschisa in zona Evora din sudul tarii, informeaza Bloomberg.

Portugalia, care a fost afectata de o criza a datoriilor similara celei din Grecia, a reusit sa incheie cu bine programul bailout acordat de creditorii internationali. Insa, in ciuda unei evolutii economice incurajatoare, rata somajului este in continuare ridicata - 12,3%, fata de 4,3% in Germania, o destinatie aflata in mintea tuturor pribegilor veniti din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Peisaj economic neatractiv

"Nu este cea mai atragatoare destinatie, data fiind rata ridicata a somajului. Este mai usor pentru migranti sa se indrepte spre centrul Europei, unde piata este mult mai concentrata, decat sa vina in tari de la periferia continentului, asa cum este si Portugalia.

In centru, venitul pe cap de locuitor este mai ridicat", explica Rui Serra, economist-sef al Caixa Economica Montepio Geral din Lisabona.

Premierul portughez Antonio Costa blameaza problemele structurale, care se resimt in mai toata Europa, pentru peisajul economic neactractiv prezent in tarile de la periferia zonei euro.

"Problemele structurale au de a face cu lipsa de simetrie dintre economiile noastre. Avem nevoie de un nou impuls pentru a atinge punctul de convergenta cu economiile mai dezvoltate din zona euro", considera seful guvernului de la Lisabona.

Migratie inversa

In spatele deschiderii aratate de oficialii de la Lisabona se ascunde si un interes al acestora de a revigora populatia imbatranita si in scadere a tarii: 10,37 milioane de persoane, conform recensamantului efectuat in 2014.

Asa ca au intins covorul rosu in fata noilor veniti, ba au delegat chiar si reprezentanti din guvern care sa-i intampine la scara avionului pe refugiatii preluati din Grecia.

"Noi nu avem comunitati mari de sirieni, afgani sau eritreeni care sa ii faca pe refugiati sa se simta ca acasa, iar acest lucru explica de ce persoanele care asteapta relocare nu pun numele Portugaliei printre primele lor optiuni", crede Eduardo Cabrita, ministrul delegat pentru primirea migrantilor.

Adevarul este insa mult mai trist, Portugalia se confrunta, de fapt, cu o migratie inversa, in special tinerii lusitani fiind printre cei dispusi sa plece peste hotare in cautarea unei vieti mai bune.

Din 2011 pana in 2014, numarul emigrantilor portughezi l-a depasit mereu pe cel al imigrantilor adoptati de micul stat din Peninsula Iberica.

Intre 2009 si 2014, procentul copiilor si adolescentilor din Portugalia (0-14 ani) a scazut de la 15,3% pana la 14,4% din totalul populatiei.

Acelasi fenomen s-a petrecut si in randul populatiei active (15-64 ani) a carei proportie in totalul populatiei s-a diminuat de la 66,4%, pana la 65,3 procente, demonstrand tendinta portughezilor de a migra spre tari cu o situatie economica mai buna.

Impasul in care se gasesc oficialii lusitani in raport cu apetitul refugiatilor de a se stabili in Portugalia nu este singular in UE.

Reprezentantii Comisiei Europene au fost nevoiti sa recunoasca faptul ca procesul de relocare al celor 160.000 de refugiati din Grecia si Italia se desfasoara intr-un "ritm nesatisfacator".

Birocratie in trepte

In acelasi timp, unii dintre cei care coordoneaza eforturile de a atrage un numar mai mare de refugiati in Portugalia se plang de piedicile birocratice intalnite la tot pasul in procesul de relocare.

"Intarzierea in procesul de relocare se datoreaza birocratiei si dificultatilor logistice intalnite la inregistrarea refugiatilor.

Pe de alta parte, unii dintre acestia vor sa fie reuniti cu familiile lor, avand rude care au obtinut azil in Suedia sau in Germania, mai degraba decat in Portugalia", sustine Rui Marques, presedintele Platformei de Sprijin pentru Refugiati.

Nu de aceeasi parere se arata premierul Costa, in opinia sa nodul gordian al birocratiei constand in politicile economice adoptate cu jumatate de masura de organismele financiare din UE, una dintre acestea fiind si programul de relaxare cantitativa initiat de Banca Centrala Europeana.

"Este ca si cum un bolnav care ia aspirina si vede ca ii trece febra crede ca a si scapat de boala. Nu, febra a scazut, dar boala este inca aici.

Trebuie sa tratam boala, iar aceasta este reprezentata de diferentele enorme care exista intre economiile tarilor noastre", a afirmat Antonio Costa.

#criza datorii Portugalia, #criza migranti UE, #relocare refugiati Grecia Italia , #UE