Presedintele BCE: Europa a depasit cel mai dificil moment al crizei datoriilor

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 14:29
1296 citiri
Presedintele BCE: Europa a depasit cel mai dificil moment al crizei datoriilor

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat ca "norii cei mai intunecati" de deasupra zonei euro s-au risipit, indicand ca Europa a depasit cel mai dificil moment al crizei datoriilor de stat.

"Putem incepe 2013 cu ceva mai multa incredere, tocmai datorita progreselor semnificative reusite in timpul lui 2012. Norii cei mai intunecati de deasupra zonei euro s-au risipit. Liderii europeni au recunoscut ca uniunea monetara trebuie completata de o uniune financiara, una fiscala, o uniune economica autentica si, in final, o uniune politica mai profunda", a afirmat Draghi intr-un discurs sustinut marti seara la Frankfurt, transmite Bloomberg.

Astfel, Draghi se arata inca odata increzator ca criza datoriilor de stat din zona euro a fost adusa sub control, iar uniunea monetara are sansa sa iasa din recesiune in acest an.

Oficialul a aparat totodata programul de achizitii de obligatiuni lansat anul trecut de BCE, notand ca este conform cu mandatul privind mentinerea stabilitatii preturilor si nu ameninta independenta institutiei. Desi programul nu a fost accesat de niciun stat membru, temerile privind o posibila destramare a zonei euro au disparut de pe pietele financiare.

"BCE este devodata ferm mandatului principal de asigurare a stabilitatii preturilor. Toate masurile noastre sunt gandite pentru a indeplini acest obiectiv. Analizand ratele curente si estimate ale inflatiei, nu exista nicio dovada care sa sustina temerile ca ar putea avea loc o deviatie de la stabilitatea preturilor", a afirmat Draghi.

El a subliniat totodata ca multe state euro au reusit progrese solide in privinta echilibrarii finantelor publice si adoptarii reformelor structurale necesare pentru cresterea competitivitatii.

"Este nevoie de rabdare. Sunt constient ca, pentru multe persoane din tarile unde au loc ajustari, situatia economica personala poate fi foarte dificila. Insa nu exista nicio alternativa la drumul catre reforma", a spus seful BCE.

BCE anticipeaza ca PIB-ul zonei euro se va contracta cu 0,3% in acest an, insa Draghi a declarat recent ca anticipeaza o revenire treptata a economiei in cursul anului.

#criza datorii europa, #presedinte BCE criza datorii Europa, #Mario Draghi criza datorii , #UE