Presedintele CE, la Bucuresti: Masurile de redresare trebuie sa continue

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 10:38
1115 citiri
Presedintele CE, la Bucuresti: Masurile de redresare trebuie sa continue

Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, s-a intalnit miercuri cu presedintele Traian Basescu, cu ocazia implinirii a sapte ani de cand tara noastra a semnat tratatul de aderare la Uniunea Europeana.

Business24 va prezinta principalele puncte din discursurile celor doi oficiali:

Traian Basescu

"Am facut o scurta prezentare a masurilor pe care intentionam sa le luam in continuare, legat de obiectivul de a avea un an cu crestere economica. L-am informat pe domnul presedinte Herman Van Rompuy ca intentionam sa revenim la salariile de dinainte de reducerea cu 25%, pentru a stimula consumul".

"Legat de aderarea la spatiul Schengen, tin sa multumesc domnului presedinte Herman Van Rompuy pentru sprijinul pe care ni l-a dat in fixarea unui termen - septembrie 2012, pentru luarea unei decizii in privinta aderarii".

"Pactul fiscal va trece in doua saptamani de Camera Deputatilor, iar Romania isi mentine obiectivul de aderare la Uniunea Europeana in 2015".

"In discutii am abordat si subiectul urmatorului cadru al UE - bugetul 2014-2020, insitand asupra faptului ca Romania are nevoie de mentinerea, chiar cresterea fondurilor de coeziune".

"Un alt subiect a fost legat de punctul de vedere al Romaniei, si anume acela ca trebuie mentinuta coeziunea din interiorul Uniunii. Uniunea Europeana are 27 de membri, chiar daca unii nu sunt si membri ai zonei euro".

"Nu lipsit de interes a fost subiectul legat de evolutiile la nivel politic, catre formatiuni radicale in interiorul UE. Am subliniat ca exista un risc pe care trebuie sa il prevenim, sa nu dam acces la putere formatiunilor extremiste".

Herman Van Rompuy

"Doresc sa felicit guvernul si cetatenii romani. Exact acum sapte ani, s-a semnat tratatul de aderare la UE, la Luxemburg. A fost un moment important pentru Romania si pentru Uniunea Europeana".

"Au fost luate decizii dificile pentru recastigarea increderii pietelor financiare si pentru a implementa reforme structurale. Aceste masuri si-au aratat rezultatele, dar ele trebuie sa continue, pentru a asigura cresterea economica".

"Vreau sa incurajez noul guvern si premierul in continuarea eforturilor care sunt indipensabile viitorului Romaniei. Valorificarea fondurilor Uniunii Europene este de o importanta cruciala. Parlamentul european a convenit asupra unui nou instrument, care va ajuta Romania in continuare".

"Am discutat cu presedintele Basescu despre perspectiva economica mai larga. Trecem printr-o usoara recesiune si provocarile sunt importante. Unele parti ale UE merg destul de bine, ceea ce va fi util pentru perspectiva europeana in termeni mai generali. Problema somajului in randul tinerilor este o prioritare. De asemenea, bugetele nationale si europene trebuie sa acorde prioritate investitiilor in infrastructura de energie, de transport si in educatie".

"Legat de Schengen, toti liderii europeni au subliniat de mai multe ori ca toate conditiile legale au fost intrunite. La ultima intalnire din martie liderii au facut progrese. Salut faptul ca tara dumneavoastra ia initiative pentru cresterea increderii si pentru securizarea frontierelor.

De asemenea, si securitatea energetica este mai importanta ca oricand si salutam implicarea Romaniei la constructia coridorului sudic.

Agenda presedintelui Herman Van Rompuy

In cursul zilei de miercuri, Herman Van Rompuy se va adresa Parlamentului si va avea un dejun de lucru cu premierul Mihai-Razvan Ungureanu.

Herman Van Rompuy se afla in cea de-a treia vizita a sa la Bucuresti, prima fiind in ianuarie 2010, iar cea de-a doua in luna februarie 2011.

#declaratii Basescu Rompuy, #presedintele CE Romania, #Herman Van Rompuy Romania, #vizita oficiala Herman Van Rompuy , #UE