Presedintele CE: Romania, valida pentru Schengen

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 10:43
1074 citiri
Presedintele CE: Romania, valida pentru Schengen

Presedintele Consiliului European s-a adresat miercuri Parlamentului Romaniei, in cadrul unui discurs aniversar, la sapte ani de la semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana.

Business24 va prezinta principalele idei din discursul lui Herman Van Rompuy:

"Ne intalnim astazi la sapte ani dupa ce Romania si cele 25 de tari membre au semnat intrarea Romaniei in Uniunea Europeana".

"In cei cinci ani in calitate de membrii, dar si anii de pregatire au schimbat tara dumneavoastra. Nu ne putem imagina o Uniune Europeana fara Romania. V-am vizitat tara pentru prima oara in 1974, cu o delegatie de politicieni tineri, din partidul meu. Aveam 26 de ani atunci. Desi mi-am promis ca nu voi vizita nicio tara comunista, aceasta a fost singura exceptie. A fost o calatorie intriganta atunci. Am avut discutii oficiale cu tineri romani si am inteles si ce nu se spunea, din cele spuse. Eram mult prea sincer pentru gazda mea, iar vizita oficiala s-a incheiat dupa doua zile, cand am fost exilat la Marea Neagra, intr-o statiune".

"Trebuie sa incheiem aceasta situatie in care exista linii de divizare ale trecutului, intr-un mod amiabil. Acordul pe care l-am convenit acum doua luni cu Serbia, este parte a acestui proces".

"Intrarea Balcanilor de vest in UE va pune definitiv capat istoriei indelungate de conflicte. Uniunea noastra este o uniune de drepturi si valori si numai prin toleranta si respect putem pastra aceasta uniune".

"Reprezinta datoria fiecarui guvern ca nicio minoritate sau grup sa nu fie tratat ca cetateni de rangul doi".

"Multi romani pun o importanta mare pe acest lucru si sunt de acord. Libertatea de miscare, libertatea de acces la munca reprezinta valori fundamentale ale UE. In acest spatiu, nu exista loc pentru stigmatizare".

"Intrarea Romaniei in Schengen reprezinta una din aceste probleme. Toti liderii europeni au subliniat nu o data, ca toate conditiile legale au fost indeplinite".

"Ultima intrunire a fost in martie si discutand cu ministrul de Externe, s-a pus problema adoptarii unei decizii in septembrie. Ma bucur ca Romania ia masuri in ceea ce priveste problemele de granita. Sunt convins ca acest control frontalier pune si probleme bugetare, dar aceste optiuni sunt necesare".

"Prioritatea noastra a fost depasirea crizei prin punerea la dispozitie a unor fonduri de salvare. Tarile membre, puse in fata unor probleme fara precedent, au decis cu responsabilitate sa ia masuri, iar Romania si-a jucat rolul sau, ramanand unita cu ceilalti membri, facand fata responsabilitatilor si pe plan intern".

"Euro va deveni si moneda dumneavoastra! In plus, Romania a semnat un tratat pentru o mai buna disciplina fiscala. O ratificare rapida este cruciala si contez pe acest parlament pentru prevenirea unei crize a datoriilor viitoare".

"Presedintele Basescu mi-a prezentat masurile pe care le-a luat pentru redresarea economica. Aceste masuri produc rezultate. Dupa o recesiune profunda, economia se intoarce si se asteapta o crestere economica si pentru anul viitor".

"Romania a facut fata cu flexibilitate, dar si cu frustrare si furie tuturor acestor decizii. Trebuie sa ne adaptam modelele acestei economii in schimbare. Nu exista solutii simple, deoarece situatia bugetara este foarte stransa in multe tari membre, nu este o solutie sa intram in bugetul deficitar. Putem totusi sa incurajam reformele structurale in fiecare tara, dar dureaza. Bugetele nationale si europene acorda prioritate investitiilor".

#discurs Herman Van Rompuy Romania, #presedinte CE discurs parlament , #UE