Presedintele UE critica tandemul Merkel-Sarkozy

Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 08:02
1070 citiri
Presedintele UE critica tandemul Merkel-Sarkozy

Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a pledat joi, in cadrul unui discurs tinut in localitatea belgiana Louvain, pentru ca statele sa nu fie singura instanta de decizie in cadrul zonei euro, o critica voalata la adresa tandemului Merkel-Sarkozy.

"Nu putem avea o moneda comuna, o politica monetara comuna, lasand restul in seama statelor in cauza. Cu toate acestea, este ceea ce am experimentat. Avem nevoie de coerenta in politici si institutii la nivel european", a declarat Van Rompuy in discursul sau pus on-line pe contul sau Twitter cu evidentierea punctelor pe care le-a considerat cele mai importante.

Desi de obicei sustine luarea decizilor de catre cuplul franco-german, presedintele UE face de acesta data o declaratie care sustine contrariul. O caricatura publicata joi in cotidianul belgian Le Soir il infatiseaza de altfel in pozitia unui canis tinut in lesa de Nicolas Sarkozy si Angela Merkel.

Rompuy a mentionat ca solutiile pentru criza datoriilor suverane nu stau in metodele conventionale cu care sunt obisnuite statele.

"Nu putem trata o criza multumindu-ne sa aplicam metodele obisnuite. Trebuie sa fim capabili sa folosim metode neconventionale, care nu se afla in manualele de economie. Ce a facut BCE trebuie facut pentru a salva chiar zona euro. Ceea ce conteaza este obiectivul. Mijloacele nu sunt un scop in sine", a adaugat el.

Herman Van Rompuy cere solidaritate intre statele europene si o constientizare a ce inseaman pierderea suveranitatii nationale pentru fiecare stat, nu doar pentru statele afectat de criza datoriilor suverane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rompuy datoriile suverane Europa , #UE