Preturile la producatorii industriali cresc mult mai abrupt in Romania decat in UE

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 12:45
1063 citiri
Preturile la producatorii industriali cresc mult mai abrupt in Romania decat in UE

Indicele preturilor la producatorii industrial a crescut in UE, in luna august, cu 3,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, avans determinat in principal de energie si bunurile intermediare, in timp ce, in Romania, indicatorul a urcat cu 6,1%, potrivit datelor prezentate luni de Eurostat si preluate de Mediafax.

Indicele a crescut cu 3,6% in zona euro, de asemenea din cauza sectorului energetic si industriei bunurilor intermediare.

Cele mai puternice cresteri au fost inregistrate in Malta (14,3%), Ungaria (10,4%0 si Bulgaria (10%), la polul opus situandu-se Cehia (1,8%) si Irlanda (1,9%), singura tara cu scadere fiind Slovacia (-0,4%).

Raportat la luna iulie, indicele preturilor la producatorii industriali a stagnat in UE si a urcat in zona euro cu 0,1%.

In Romania, indicatorul a avansat cu 0,4% in august fata de luna anterioara.

Pe acest set de date, Estonia, Bulgaria, Belgia si Irlanda au avut cele mai abrupte cresteri, cuprinse intre 0,5 si 1,3%, iar scaderi au fost inregistrate in Marea Britanie, Cehia, Olanda si Finlanda, unde indicele a coborat cu 0,2-0,5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#preturi, #producatori, #romania, #ue , #UE