Previziuni pentru sfarsitul lui 2015: O criza veche revine in UE - Stratfor

Luni, 19 Octombrie 2015, ora 16:31
3281 citiri
Previziuni pentru sfarsitul lui 2015: O criza veche revine in UE - Stratfor
Foto: Wikimedia

Anul 2015 s-a dovedit un an al crizelor recurente si al tensiunilor geopolitice ivite pe diverse meridiane ale globului. Este de asteptat, deci, ca sfarsitul de an sa evidentieze noi evolutii in capitolele inca neincheiate ale crizelor resimtite in Europa si la nivel global.

Cu trei factori interni presanti la orizont, Uniunea Europeana este inca un taram nesigur, analistii Stratfor anticipand revenirea in prim plan a unor probleme politice si economice inca nerezolvate, dar incertitudinea planeaza si asupra altor zone de pe glob, dupa cum citeaza revista Business Insider.

Lipsa de credibilitate

Majoritatea actorilor politici la nivel global se vor confrunta cu lipsa de credibilitate.

Oficialii de la Washington, de exemplu, trebuie sa fie constienti ca pot pierde si ultima bruma de credibilitate si influenta in fata partenerilor din Orientul Mijlociu daca se distanteaza de conflictele care macina regiunea.

Pe de alta parte, o repozitionare a Statelor Unite este de asteptat, americanii avand nevoie sa creasca gradul de incredere si in randul partenerilor din alte puncte fierbinti ale globului: sud-estul Europei sau Asia de sud-est, unde Rusia si China sunt in plin proces de expansiune.

Moscova, pe de alta parte, nemultumita de prezenta tot mai presanta a Statelor Unite in vecinatatea sa isi va extinde influenta in Orientul Mijlociu, profitand de razboaiele din Siria si Irak.

Prin recentele raiduri aeriene, rusii contesta credibilitatea Washingtonului in lupta dusa impotriva gruparii teroriste Statul Islamic, folosind aceasta atitudine sfidatoare si pentru a deschide portile dialogului cu americanii.

In acelasi timp, Moscova va mentine o situatie calma in estul Ucrainei pentru a-si urmari interesele in fata puterilor europene, care oricum nu manifestau dorinta unei confruntari directe cu Rusia.

Intriga complexa desfasurata de rusi in fata Statelor Unite nu pare sa deschida insa nicio poarta de dialog intre cele doua puteri militare, cel mai probabil confruntarea urmand sa se prelungeasca.

Beijingul, la randul sau, are de rezolvat o problema legata de increderea investitorilor in economia Chinei.

Fara o noua perioada de avant in investitii si in sectorul imobiliar, China va da peste cap si piata globala de materii prime punand in pericol si alte economii.

Bruxelles, risc de compromitere

In Europa, problema principala pare sa o reprezinte refugiatii, dar nici criza din Grecia nu a disparut de tot din peisaj, o noua repriza de contre intre Berlin si Atena putand periclita cariera politica a Angelei Merkel.

Pe de alta parte, grecii nu sunt singurii copii-problema din zona euro, Franta, Italia si Spania facand mai nou front comun pentru a cere acceptarea unui deficit bugetar peste plafonul de 3% impus de regulile uniunii monetare.

In cazul in care doleanta celor trei guverne va avea succes, misiunea de reforma a Bruxellesului va fi compromisa intru totul.

Este un final de an in care si problemele de mediu vor avea un rol covarsitor in stabilirea destinului economiilor emergente prin prisma discutiilor din cadrul summitului ONU pe teme de mediu de la Paris.

In vreme ce Statele Unite si Europa insista pe ideea unor schimbari radicale, analistii se asteapta ca tarile mai sarace sa opteze pentru o forma de compromis, reducerea emisiilor, in acest caz, urmand sa se faca in functie de PIB-ul fiecarui stat.

Risc de fragmentare

Liderii europeni vor avea de infruntat in urmatoarele luni o sperietoare care a tot bantuit blocul comunitar in ultimii ani: fragmentarea UE.

Trei evenimente presante vor accentua riscul de fragmentare politica si teritoriala din Europa: criza refugiatilor, evolutia politica din Spania si cea din Grecia.

Germania, de exemplu, va fi nevoita sa se raporteze la toate aceste constrangeri printr-o presiune interna care creste pe masura ce se apropie anul preelectoral.

Fortele din interiorul guvernului de la Berlin o vor presa pe Angela Merkel sa actioneze cu masuri diferite in problema refugiatilor.

Pe de o parte sunt asteptate o serie de reforme care sa permita accesul rapid al azilantilor pe piata muncii, pe de alta, conditiile de acordare a azilului in Germania se pot inaspri pentru a pune capat invaziei imigrantilor.

Cam aceiasi factori vor decide si relatia dintre Berlin si Atena. In prima faza, guvernul elen va beneficia de un minim de indulgenta exprimat prin alocarea unui timp mai indelungat pentru punerea in practica a reformelor cerute de creditorii europeni.

Dar, bunavointa aceasta nu se va extinde pe o perioada nedeterminata, cel mai probabil Merkel urmand sa anunte o blocare a transelor din imprumutul de 86 miliarde de euro alocat Greciei daca oficialii de la Atena nu vor respecta calendarul si programul de reforme convenit cu creditorii.

Criza spaniola este una cu un puternic impact emotional si are mai putin de a face cu datoria inregistrata de iberici, si mai mult cu intentia catalanilor de a-si declara independenta.

Chiar daca guvernul regiunii Catalonia nu va recurge la un act de secesiune, o anumita declaratie in acest sens, precum si anuntul privind inceperea lucrarilor la un proiect de Constitutie proprie sunt de asteptat in urmatoarele luni.

In acest caz, cele doua mari partide de pe esichierul politic spaniol: Popularii si Socialistii, par in imposibilitatea de a forma un guvern majoritar dupa alegerile generale din 20 decembrie.

Variantele de alianta politica sunt si ele extreme de riscante, implicand aducerea in arcul guvernamental a formatiunilor radicale Podemos sau Ciudadanos, ambele cu mesaje anti-austeritate care ar putea ingreuna actul decizional in Spania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza ue, #problema refugiati, #criza datoriilor Grecia, #risc fragmentare UE , #UE