Previziuni sumbre: Zona euro va trece prin ani de stagnare economica si crize

Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 17:31
9965 citiri
Previziuni sumbre: Zona euro va trece prin ani de stagnare economica si crize
Foto: Leave.eu

Statele membre ale uniunii monetare s-ar putea confrunta cu o perioada de stagnare economica si diverse crize, pe masura ce moneda unica pare sa esueze in a coagula evolutia celor 19 state componente.

Tendinta tarilor mai puternice din punct de vedere economic de a se indeparta de codasele de la periferia eurozonei anunta o perioada de slabiciune economica pentru intreaga regiune, anunta cel mai recent raport al agentiei de rating Moody's, citat de The Telegraph.

Nivelul datoriilor inregistrate de multe tari din zona euro nu scade atat de repede pe cat sperau economistii, iar reformele bat pasul pe loc, vulnerabilitatea tarilor din regiune in fata unor eventuale socuri economice fiind extrem de ridicata, afirma analistii agentiei de rating.

"Suntem intr-o faza de crestere economica redusa, iar perspectiva arata ca aceasta este posibil sa se atenueze si mai mult", anunta Dietmar Hornung, specialist riscuri de tara in cadrul Moody's.

"Europa ar fi trebuit sa fie un proiect al ideilor convergente, al politicilor comune, al cresterii economice si veniturilor ridicate, dar tot ceea ce vedem este o Europa a divergentelor", sustine acesta.

Echilibrul pare sa se fi rupt atat intre revenirea fulminanta a Irlandei si adancirea crizei economice din Grecia, dar si intre expansiunea Germaniei si Olandei in fata slabelor performante inregistrate de Italia.

"Toata lumea spera ca tarile mai slabe din punct de vedere economic sa depaseasca acest handicap, dar in realitate se intampla exact opusul.

Avem temeri mari in ceea ce priveste viitorul zonei euro pe termen mediu si lung. Este un proiect neterminat, iar numarul mare de divergente existente intre statele membre arata ca vor fi destule provocari din punct de vedere politic", explica analistul Moody's.

Pentru moment, soarta uniunii monetare sta in mainile guvernelor din statele sudice, acest flanc fiind cel mai vulnerabil si din perspectiva alegerilor viitoare care vor avea loc in Franta si Italia.

Chiar daca pentru moment Hornung nu o crediteaza pe Marine LePen cu sanse reale de a castiga alegerile prezidentiale din Franta, o eventuala surpriza poate fi contracarata printr-un sistem legislativ care sa reduca substantial sansele retragerii Frantei din zona euro.

Pentru moment, coalizarea fortelor nationaliste dupa modelul austriac si sirul de esecuri al tehnocratilor din Italia de a pastra puterea arata ca riscurile politice sunt in continuare destul de mari in Europa.

"Acest lucru ar putea asigura pe termen lung un suport masiv din partea alegatorilor pentru formatiunile nationaliste", sustine Dietmar Hornung.

#zona euro, #criza datoriilor, #raport Moodys, #economii zona euro , #UE