PricewaterhouseCoopers: Scenarii sumbre pentru zona euro in 2012

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 12:30
1786 citiri
PricewaterhouseCoopers: Scenarii sumbre pentru zona euro in 2012

Expansiunea masei monetare printr-o injectie de lichiditate din partea BCE, defaulturi ordonate a celor mai indatorate tari, iesirea Greciei din zona euro si formarea unui nou bloc monetar sunt cele patru scenarii posibile luate in calcul de PricewaterhouseCoopers intr-un raport privitor la evolutia zonei euro in 2012.

Raportul "What next for the Eurozone - Possible scenarios for 2012" analizeaza impactul fiecarui scenariu asupra zonei euro in ceea ce priveste nivelul prognozat al inflatiei si cresterea Produsului Intern Brut in perioada 2012-2016.

Scenariile PwC in ceea ce priveste evolutia zonei euro in 2012

Astfel, primul scenariu se refera la expansiunea masei monetare - Bancii Centrale Europene i se permite sa injecteze lichiditate in sistemele financiare ale economiilor vulnerabile. Recesiunea este evitata, ratele dobanzilor sunt mentinute la un nivel scazut pe termen scurt, dar inflatia va depasi tinta de 2%, in vreme ce moneda euro se va deprecia.

Al doilea scenariu se refera la defaulturi ordonate - un program de defaulturi voluntare este agreat de catre statele cele mai indatorate, ceea ce va conduce la o spirala de contractie a economiei si o recesiune prelungita, care va dura intre doi si trei ani si va rezulta intr-o scadere cu aproximativ 5% a PIB-ului zonei euro.

Iesirea Greciei din zona euro este al treilea scenariu: Grecia este nevoita sa paraseasca zona euro, dupa care sufera o recesiune severa, o depreciere rapida a monedei si un puseu inflationist. Statele ramase in zona euro vor cauta sa protejeze moneda printr-o disciplina fiscala dura si prin luarea de masuri care sa redea increderea investitorilor, insa se vor confrunta cu o recesiune de pana la doi ani.

Totodata, scenariul al patrulea se refera la aparitia unui nou bloc monetar - un acord franco-german care pleaca de la constatarea ca actuala zona euro este nesustenabila, lasa loc pentru aparitia unui bloc monetar mai mic si mai strict reglementat. "Noua moneda euro" ar urma sa se aprecieze puternic, iar economiile din noul bloc monetar ar trece printr-un boom al consumului intern. In schimb, economiile excluse din "Noua zona euro" vor inregistra o depreciere puternica a monedelor proprii si se vor confrunta cu o recesiune masiva.

Aceste scenarii vor avea efecte si in afara zonei euro

"Ne asteptam ca aceste scenarii sa aiba un impact si in afara zonei euro. Tari precum Marea Britanie, Statele Unite si tarile central si est-europene, printre care si Romania, s-ar putea sa se confrunte cu scaderea nivelului exporturilor si cu probleme ale sistemului bancar, a declarat Yael Selfin, Director PwC, liderul departamentului de macroeconomie.

Pe de alta parte, unele dintre aceste tari s-ar putea sa aiba si un nivel mai ridicat de intrari de fluxuri de capital, pe masura ce investitorii vor cauta sa-si plaseze o proportie mai ridicata a portofoliilor lor in "zone sigure". Alte state, precum China, vor trebui sa se confrunte cu o scadere simtitoare a exporturilor", a adaugat acesta.

Potrivit raportului, defaulturile ordonate ale statelor cele mai indatorate, iesirea Greciei din zona euro, precum si expansiunea masei monetare in zona euro vor face din Marea Britanie un "adapost" pentru capitaluri. Fluxurile de capital dinspre zona euro catre Marea Britanie vor duce la o apreciere a lirei sterline in fata euro. Costurile de finantare vor scadea de asemenea, pe masura ce investitorii cumpara obligatiuni guvernamentale britanice in dauna celor mai riscante din zona euro.

Consecintele crizei din zona euro sunt greu de masurat

"Cu toate acestea, principalul partener comercial al Marii Britanii sunt statele din zona euro, destinatia pentru aproximativ 50% din exporturile britanice. O apreciere a lirei sterline combinata cu o recesiune in zona euro vor intuneca perspectivele de crestere ale Marii Britanii", a adaugat Selfin.

"Asteptati-va la surprize de proportii anul viitor. Trecem in acest moment printr-o perioada de incertitudini fara precedent in zona euro. Consecintele politice si economice ale crizei din zona euro sunt greu de cuantificat, desi au caracteristici comune. O ajustare brusca la noile realitatii fiscale va fi inevitabila, indiferent de calea pe care o vor urma liderii polici", a adaugat Selfin.

In 2012, zona euro ar putea fi substantial diferita de cea de azi

In raport se mai arata ca "zona euro in 2012 s-ar putea sa fie foarte diferita de cea pe care o cunoastem azi, iar implicatiile pentru companiile din interiorul si din exteriorul regiunii sunt uriase. Presiunile investitorilor si sumele substantiale din datoria publica ce ar trebui refinantate pana in primavara anului viitor vor duce la o rezolvare intr-un fel sau altul a actualei faze a crizei in primul trimestru din 2012".

"Desi le-a luat doi ani liderilor politici europeni sa ia o decizie in problema crizei datoriilor suverane, solutia finala la care vor ajunge va fi cel mai probabil implementata imediat pentru a minimiza reactiile pietei ce ar ingreuna implementarea planului de salvare", o concluzionat Selfin.

#scenarii PwC, #zona euro2012, #bloc monetar, #Grecia iesire zona euro , #UE