Prim-ministrul Italiei: Reformele nu trebuie sa astepte presiunea pietelor

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 17:15
1164 citiri
Prim-ministrul Italiei: Reformele nu trebuie sa astepte presiunea pietelor

Reformele economice ale statelor europene au aparut la presiunea pietelor, procesul de reformare insa trebuie sa continue si de-acum incolo, este opinia lui Mario Monti, premierul Italiei.

"Sa nu asteptam presiunea pietelor pentru a face reforme", a punctat fostul comisar european, citat de Agerpres.

Mario Monti a estimat ca etapa cea mai grea a crizei a trecut, dar a insistat ca in continuare sa fie luate "deciziile potrivite", cerand in acest sens sa se puna in practica masurile adoptate la Consiliul European din luna iunie, mai ales 'planul pentru crestere economica si mecanismul de stabilizare financiara".

Monti a apreciat totodata ca la momentul actual nu se impune revizuirea tratatelor europene si nici introducerea eurobondurilor nu este urgenta.

Intr-un alt interviu, publicat in editia de marti a cotidianului Le Figaro, Monti a afirmat ca este de preferat sa se adopte reforme in primii ani ai unei legislaturi "atunci cand un guvern isi poate permite impopularitatea".

"La inceput, reformele sunt costisitoare din punct de vedere economic si social. Dar dupa o vreme, beneficiile devin vizibile", a explicat premierul italian.

"Mi-ar placea o Europa in care cei care sunt mai putin puternici din punct de vedere economic sa nu mai fie nevoiti sa invoce atat de des argumentul solidaritatii pentru ca cei mai puternici sa-si dea seama de ceea ce este bun pentru interesele lor", a continuat Monti.

"Avem prea multe discutii tehnice despre criza financiara si nu vorbim destul despre politica", a mai declarat premierul italian.

#reforme economice Europa, #reforme economice Monti, #declaratie Monti, #presiune piete Europa , #UE