Prima zi a summit-ului UE: Merkel versus restul Europei

Joi, 28 Iunie 2012, ora 18:08
1516 citiri
Prima zi a summit-ului UE: Merkel versus restul Europei

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, militeaza pentru un control mai strict al cheltuielilor bugetare si pentru masuri reale de austeritate.

In schimb, Franta, Spania sau Italia vor o emisiune de obligatiuni comune si pun mare pret pe planuri de crestere economica, in detrimentul celor de austeritate.

Liderii Uniunii Europene se concentreaza pe sustinerea imediata a Spaniei si Italiei, la inceputul unui summit menit sa gaseasca drumul de iesire din criza financiara. De-alungul celor doua zile, reprezentantii celor 27 de state vor discuta despre achizitii de obligatiuni spaniole si italiene, pentru reducerea costurilor imprumuturilor care se afla la niveluri record, a declarat inainte de inceperea reuniunii premierul finlandez Jyrki Kayainen, care a propus si ca fondurile de stabilitate sa cumpere obligatiuni guvernamentale garantate, de pe pietele primare.

Fiecare are un plan bun

Presedintele francez Francois Hollande a declarat ca a venit la Bruxelles cu "solutii foarte rapide pentru sustinerea tarilor cu dificultati pe pietele financiare", care au facut eforturi considerabile pentru echilibrarea finantelor publice.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat ca la summit se va discuta despre crestere economica si locuri de munca, potrivit Financial Times.

"Am creat un program bun, in special in privinta investitiilor in viitor si a conditiilor care vor crea mai multe oportunitati de locuri de munca, mai ales pentru tineri", a spus Merkel.

Ea si-a exprimat speranta ca liderii UE vor putea sa ajunga joi la un acord pe aceasta tema si vor da un semnal puternic, inclusiv pentru pactul fiscal, ca este nevoie de bugete solide pe de o parte si de crestere economica si locuri de munca pe de alta parte.

Premierul britanic David Cameron a confirmat la randul sau ca vor fi analizate noi masuri de crestere economice si si-a exprimat asteptarile ca zona euro sa faca progrese in acest domeniu.

Liderii UE discuta masuri pe termen scurt pentru aducerea sub control a crizei datoriilor, in conditiile in care un plan coordonat de presedintele UE Herman Van Rompuy pentru consolidarea zonei euro si supravegherea comuna a sistemului financiar a intampinat opozitia imediata a Germaniei.

Merkel, tot mai izolata

In aceste conditii, Merkel este tot mai izolata, in fata unitatii manifestate de Hollande, premierul italian Mario Monti si cel spaniol Mariano Rajoy, care insista pentru masuri rapide pentru combaterea crizei izbucnite in Grecia in 2009.

Recentele declaratii atribuite cancelarului german Angela Merkel privind refuzul introducerii eurobondurilor par sa fi fost interpretate eronat de presa, surse guvernamentale de la Berlin afirmand ca, de fapt, Merkel a sugerat ca UE are nevoie de reforme complexe inainte de un astfel de pas.

Marti, cancelarul german declara transant, referindu-se la introducerea de eurobonduri, ca nu vor putea fi introduse, "atat timp cat traiesc eu". Insa, surse citate de publicatia Der Spiegel sustin ca declaratiile cancelarului au fost scoase din context, fiind interpretate gresit.

Conform surselor guvernamentale germane, Merkel se referea de fapt la "complexitatea reformelor necesare la nivel european" pentru introducerea eurobondurilor si mutualizarea datoriilor. In acest context, reformele necesare nu ar fi posibile, ar fi sugerat Merkel, decat pe termen foarte lung, cu mult dupa expirarea mandatelor actualei generatii de lideri europeni.

Totusi, noteaza Der Spiegel, atitudinea lui Merkel pare sa fi devenit "mai reticenta" si "mai urgenta", in contextul cererilor din ce in ce mai insistente formulate de state din sudul Europei in sensul mutualizarii datoriilor la nivelul zonei euro.

Merkel a refuzat in mai multe randuri crearea instrumentului de mutualizare a datoriilor statelor suverane europene. Premierul Frantei, Jean-Marc Ayrault, a fost nevoit sa recunoasca recent ca un asemenea sistem ar necesita "o mai mare integrare politica, lucru care va dura multi ani".

Solutii rapide. De austeritate, dar si de crestere

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a declarat ca va propune la summitul european "solutii foarte rapide" pentru statele care se confrunta cu dificultati.

"Trebuie sa existe solutii foarte rapide pentru statele care se confrunta cu dificultati si care fac eforturi considerabile", a declarat Hollande, referindu-se la Spania si Italia.

"Aceste solutii trebuie sa existe pentru statele care aplica reforme dar care nu pot suporta rate mari ale dobanzilor", a subliniat presedintele socialist al Frantei.

"Europa trebuie sa aiba un plan pe termen scurt, pentru a reda increderea pietelor financiare", a insistat Hollande. Francois Hollande a facut front comun cu premierul italian Mario Monti si primul ministru de la Madrid, Mariano Rajoy, in incercarea de a determina Germania si pe cancelarul Angela Merkel sa accepte masuri rapide, agresive si decisive pentru iesirea din criza.

Berlinul insista insa pe austeritate, pe disciplina fiscala si controale stricte, apreciind ca schimbari radicale, precum introducerea unor obligatiuni europene unice, garantarea in comun a depozitelor bancare sau salvarea directa a bancilor aflate in dificultate de catre fondurile de urgenta ale UE, nu sunt sustenabile si potrivite inainte ca zona euro sa devina o uniune fiscala si economica strans integrata.

Hollande, Monti si Rajoy sustin masuri precum crearea obligatiunilor europene comune si o strategie agresiva de stimulare a economiei. Merkel s-a intalnit miercuri la Paris cu Hollande si va merge saptamana viitoare la Roma pentru discutii cu Monti.

#angela merkel, #summit ue, #Francois Hollande, #criza datoriilor, #criza zona euro Merkel , #UE