Principalul grup de companii din UE este impotriva reducerii TVA

Joi, 27 Noiembrie 2008, ora 11:33
1193 citiri
Principalul grup de companii din UE este impotriva reducerii TVA

Cel mai mare grup de companii din Uniunea Europeana a sustinut miercuri propunerile pentru un plan coordonat de crestere a economiei aflate in scadere a blocului comunitar, dar a spus ca actiunile nu ar trebui sa includa reduceri ale taxei pe valoarea adaugata.

Liderii BusinessEurope au spus ca reducerea TVA are sanse mici sa faca prea multe pentru un atat de necesar salt inainte al cererii consumatorilor si pentru investitii, desi ar reduce inflatia, care scade oricum.

Comisia Europeana, bratul executiv al UE, urmeaza sa propuna reduceri ale TVA in fata guvernelor, ca parte dintr-un plan de lupta impotriva recesiunii cauzate de criza financiara globala.


"Nu suntem in favoarea reducerilor TVA", a spus Philippe de Buck, director general al BusinessEurope, care grupeaza companiile europene din intreg blocul comunitar.

El a spus la o conferinta de presa ca este nevoie de actiuni cruciale din partea UE si a celor 27 de guverne ale sale, panta descensiva aducand in impas intregi sectoare, cum ar fi cel auto sau al otelului, iar multe firme nu pot sa obtina credite pe termen scurt pentru operatiuni.


"Nu am avut o asemenea situatie rea de ani de zile, poate de decenii intregi", a spus el.

Guvernele ar trebui sa restabileasca fluxul de credite in economie si sa lanseze programe de infrastructura intr-un mod coordonat, a spus el.


El a mai cerut si o crestere in continuare a fondului UE pentru membrii din afara zonei euro, care se confrunta cu probleme in efectuarea platilor. Ungaria a primit un imprumut din partea fondului, care a crescut de la 12 miliarde la 25 de miliarde de euro, iar Letonia se afla in negocieri.

"Avem o serie de tari cu deficituri externe mari. Nu este imposibil ca ele sa urmeze sa se confrunte cu probleme, iar noi trebuie sa fim pregatiti", a spus economistul-sef al BusinessEurope, Mark Stocker.

El nu a mentionat o tara anume, dar Bulgaria, Romania, Estonia si Lituania au mari deficite de cont curent.

De Buck a mai cerut guvernelor si sa nu forteze manufacturile sa cumpere permise de emisie a CO2, parte din planul UE de lupta impotriva schimbarii climatice, spunand ca acestea vor reprezenta inca o taxa, care va distruge si mai tare multi producatori.


"Aceasta ar putea determina companiile sa mute productia in afara UE", a spus el.

El a mai adaugat si ca, daca guvernele UE nu vor ajunge la un acord in privinta pachetului pentru schimbarile climatice la summitul din decembrie, urmatoarea sansa ar veni abia in decembrie 2009, din cauza alegerilor din iunie ale Parlamentului European si a schimbarii Comisiei Europene.