Prognoza economica sumbra: Redresarea zonei euro mai sta o tura

Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 16:20
1959 citiri
Prognoza economica sumbra: Redresarea zonei euro mai sta o tura
Foto: Open Markets

O crestere economica, chiar si modesta, in zona euro este asteptata abia peste un an, a anuntat Comisia Europeana, in cursul saptamanii trecute, dupa revizuirea prognozei economice actuale. Estimarile facute la inceputul acestei toamne indicau o crestere economica de 0,8 procente pentru anul in curs pe un trend ascendent care sa continue cu 1,1% anul viitor si 1,7% pentru 2016.

Amanarea survenita in evolutia economica pozitiva a zonei euro este cauzata in special de ritmul greoi al Frantei si Taliei, doua tari repetente la implementarea masurilor de reforma. "Nu exista raspunsuri simple la aceasta problema. Redresarea economica se zbate sa prinda momentul oportun", a anuntat comisarul pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, citat de agentia Reuters.

Mostenirea crizei globale

Stagnarea economica din Europa starneste ingrijorari profunde la nivel global, zona euro fiind responsabila cu 20% din veniturile economiei mondiale. Ingrijorarea vine mai ales din partea celor care si-au manifestat speranta ca redresarea economica a Statelor Unite sa dea tonul unei reveniri la normalitate dupa 5 ani de recesiune.

In acest moment, blocajul european este vazut aproape ca o piedica in calea dezvoltarii economice globale, Statele Unite ramanad singura putere economica de talie mondiala care da semne de revenire. Peste toate, criza ucraineana a avut darul de a reduce increderea investitorilor in zona si a reduce dramatic nivelul exporturilor intre Uniunea Europeana si zona economica controlata de Rusia.

"Scaderea ritmului de crestere economica este o mostenire a unei crize financiare si economice care inca mai apasa asupra noastra. Vedem o crestere economica oprita in Germania, stagnarea prelungita a economiei Frantei si contractia economica din Italia", a explicat Marco Buti, directorul general al departamentului economic al Comisiei Europene.

Pe muchia prapastiei

Pana in acest moment, datele prezentate de Comisia Europeana nu confirma prognoza pesimista a presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, care i-a avertizat pe liderii europeni de riscul intrarii in recesiune a intregii zone. Insa, optimismul manifestat prin indicatorii de crestere economica a suferit deja patru ajustari in cursul acestui an.

Peisajul sumbru reflectat de datele oficiale actuale arata un nivel al somajului de aproape 13% pe intreaga zona si o cota a inflatiei alarmanta de doar 0,3%. Pana la sfarsitul anului, CE estimeaza ca inflatia va ajunge la 0,5%, urmand ca in cursul anului viitor sa evolueze pe un palier superior de 1,5%, insa tot sub pragul normal de 2% propus de BCE. Somajul este estimat sa coboare spre pragul sde 10% insa abia din 2016.

Modelele de relaxare monetare si investitii in obligatiuni pe termen indelungat au fost aplicate in Marea Britanie, Statele Unite si Japonia si sunt de fiecare data indicate de analist ca o solutie pentru iesirea din impas a zonei euro. Presedintele BCE, Mario Draghi, nu impartaseste insa aceasta viziune, mentionand tot timpul ca banca nu poate finanta guvernele unor state. O speranta se leaga de suma de 300 de miliarde de euro pe care Comisia Europeana vrea sa o pompeze in diverse proiecte de infrastructura si in apetitul guvernului german de a cheltui o mare parte din acesti bani. Pe de alta parte, planurile Angelei Merkel arata ca oficialii de la Berlin sunt pregatiti sa intre in 2015 cu un buget pe plus nemanifestand nicio dorinta de a se angaja in cheltuieli majore in aceasta perioada.

#zona euro, #crestere economica zona euro, #prognoza crestere economica , #UE