Programele sociale si turistice vor primi fonduri europene

Vineri, 29 Mai 2009, ora 16:16
1420 citiri
Programele sociale si turistice vor primi fonduri europene

Cele 264 milioane de euro disponibile prin axa privind siturile industriale, unde comunitatile nu pot depune proiecte deoarece nu detin aceste situri, vor fi redirectionate catre alte axe - cel mai probabil, sociala si turistica, a declarat, Razvan Murgeanu, secretar de stat in MDRL, relateaza NewsIn.

"Toate axele sunt atacate. O singura axa este zero pe tara. Este vorba de 4.2, cea cu siturile industriale, unde sunt 264 de milioane de euro. Este o axa destul de arida, care specifica, intre altele, reecologizarea vechilor situri industriale.

Marea problema este ca ele nu pot fi accesate pentru ca nu apartin comunitatilor. Ele apartin societatilor.

De aceea, vom redirectiona pe alte axe.

Cu siguranta nu pe drumuri, pentru ca ar fi o picatura intr-un pahar cu apa. Sunt alte axe: axa sociala, axa 5.0 - turismul si , cu precadere, 5.2 pentru ca nu vrem sa mai dam bani ca sa-si refaca mobilierul din hotel, ci sa faca infrastructura turistica, de exemplu zona de agrement, porturi de agrement, aici trebuie bagati bani", a afirmat Murgeanu.

Ca sa poata redirija spre alte destinatii fondurile disponibile pentru siturile industriale, Romania are nevoie de acceptul forurilor europene.

"Orientarea acestor fonduri va fi decisa de Comitetul de Monitorizare AMEPOR. Noi instiintam Comisia Europeana", a explicat, vineri, la Galati, secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

Razvan Murgeanu a semnat, vineri, la Galati, un contract de finantare in valoare de 600.000 de euro de la UE, pentru reabilitarea unei scoli gimnaziale din municipiu.

In acest context, oficialul guvernamental a precizat ca administratiile locale au inceput sa acceseze din ce in ce mai multe programe sociale.

Pana acum, ele erau ancorate in proiecte de constructie si reabilitare a strazilor si a drumurilor.

Razvan Murgeanu a adaugat ca, de la inceputul acestui an, Guvernul a semnat de doua ori si jumatate mai multe contracte decat a semnat Cabinetul precedent in doi ani, apreciind totdata ca in 2010 se va incheia contractarea pe toate axele. 

#contracte, #finantare, #fonduri, #ue , #UE