Proiectele din fonduri UE se ridica la 78 mil. euro

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 12:56
1878 citiri
Proiectele din fonduri UE se ridica la 78 mil. euro

Suma contractata pentru proiectele care vizeaza situatia romilor in anii 2009 si 2010, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSRU), se ridica la 315,2 milioane lei (aproape 78 milioane euro), reprezentand 2,4% din valoarea contractelor incheiate prin acest program, informeaza NewsIn.

"Pana la data de 2 decembrie 2010, Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a contractat 2.348 proiecte finantate de catre Fondul Social European si bugetul de stat, in valoare totala de 14,6 miliarde lei.

Din totalul acestora, suma contractata pentru proiectele care vizeaza situatia romilor in anul 2009 si anul 2010 se ridica la 315,2 milioane lei (aproximativ 78 milioane euro), reprezentand aproximativ 2,4% din valoarea contractelor incheiate in cadrul POSDRU", potrivit unei analize a Agentiei de Dezvoltare Comunitara "Impreuna".

Astfel, din totalul sumei alocate in cadrul POSDRU, de 4,2 miliarde euro pentru perioada 2007-2013, suma contractata pentru proiectele adresate minoritatii romilor reprezinta 1,4%, spun reprezentantii agentiei.

Valoarea totala eligibila a proiectelor adresate minoritatilor romilor se ridica la 213,4 milioane lei (din Fondul Social European, bugetul de stat si contributia solicitantului) in anul 2010, fiind contractate 12 proiecte.

In anul 2009, au fost contractate 11 proiecte adresate romilor, a caror valoare totala se cifreaza la 91,8 milioane lei (din Fondul Social European, bugetul de stat si contributia solicitantului).

Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna" a lansat miercuri proiectul "Imputernicirea femeilor rome pe piata muncii", in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR) Fratia si Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale.

Proiectul este cofinantat de Fondul Social European, prin POSDRU 2007-2013 "Investeste in oameni", si se deruleaza pe parcursul a doi ani.

Pentru implementarea sa va fi elaborat un studiu de cercetare la nivel national care sa arate situatia romilor si in special a femeilor rome pe piata muncii.

"Prin implementarea acestui proiect, a carui valoare se ridica la 4 milioane lei, peste 1.000 de salariati aflati in pozitii vulnerabile vor beneficia de informare cu privire la drepturile lor pe piata muncii, 30 de experti vor sustine 40 de evenimente de informare si constientizare in 40 de judete, 80 de reprezentanti ai structurilor sindicale, societatii civile si institutiilor publice relevante vor fi instruiti in domeniul managementului participativ si mobilizator, in paralel cu realizarea unei retele interprofesionale in domeniul muncii", spun reprezentantii agentiei.

"Ne este mai usor sa vedem femeile rome ce se fac vizibile prin lucruri pitoresti, iesite din tipar, decat pe acele femei rome care ne servesc, curata masa la restaurant, care ofera educatie copiilor in scoli, au grija de sanatatea noastra sau pe cele care curata strazile si colecteaza gunoaiele.

Ele sunt femeile invizibile, femeile care presteaza munci invizibile, a caror viata nu ofera spectacol pentru cei din jur", a declarat managerul proiectului, Carmen Gheorghe.

Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna" a fost infiintata in 1999 si are ca principale obiective dezvoltarea parteneriatelor cu asociatii private, publice, nationale si internationale, specializate in cercetarea si implementarea programelor sociale pentru romi.

Proiectele derulate de Agentia "Impreuna" in anul 2010 se ridica la 2,8 milioane lei. 

#proiecte, #fonduri, #ue, #POSDRU, #romi , #UE