Proiectul Nabucco primeste reconfirmarea statelor UE implicate

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 08:41
1363 citiri
Proiectul Nabucco primeste reconfirmarea statelor UE implicate

Comitetul Politic Nabucco, ce include reprezentantii guvernamentali Nabucco din tarile de tranzit, s-a reunit luni la Viena si a confirmat sprijinul politic deplin pentru Proiectul Conductei de Gaze Nabucco si pentru Acordul Interguvernamental existent, asigurand astfel increderea investitorilor si producatorilor.

Gazduit de Ministerul Energiei din Austria si cu participarea Comisarului European pentru Energie, Gunther Oettinger, a Primului Ministru al Bulgariei Boyko Borisov si a ministrilor responsabili de portofoliile energiei din Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia precum si a actionarilor Nabucco, Comitetul Politic si-a reiterat sprijinul deplin si incontestabil pentru proiectul Nabucco.

Comitetul a confirmat ca actualul cadru legal si de reglementare pentru proiectul Nabucco este aplicabil conform Acordului InterGuvernamental (InterGovernmental Agreement - IGA), Acordului de Sprijin al Proiectului (Project Support Agreement - PSA) existente precum si pentru proiectul cu punct de plecare la granita bulgara. La intalnire a participat Ministrul Industriei si Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, care a facut o prezentare a evolutiei proiectului din perspectiva producatorului.

"Comitetul Politic reconfirma sprijinul politic, legal si de reglementare de care se bucura Nabucco. Acest angajament este un factor crucial care face ca Nabucco sa fie cel mai avansat proiect de conducta din Coridorul Sudic, foarte atractiv pentru participantii la piata din toata Europa si din Turcia, pentru furnizorii de gaze, pentru investitori si sponsori. Reducem riscurile si maximizam o solida protectie juridica. Salutam acest mesaj de sprijin si asteptam cu nerabdare sa lucram impreuna cu statele implicate pentru a asigura libertatea de alegere si securitatea energetica pentru consumatorii europeni", a declarat Reinhard Mitschek, directorul executiv al Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Nabucco este cel mai important proiect din Coridorul Sudic, urmand sa fie o conexiune de gaze naturale din Regiunea Caspica si Orientul Mijlociu catre peste 500 de milioane de potentiali clienti din Europa.

Consortiul Nabucco continua sa colaboreze indeaproape cu consortiul Shah Deniz II si Conducta de Gaze Trans-Anatoliana (Trans-Anatolian Gas Pipeline - TANAP) si isi mentine convingerea ca ofera cea mai buna solutie de a atrage noi surse de aprovizionare si de a le transporta catre marile piete europene de consum.

Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata in 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco. Cu sediul la Viena, compania activeaza pe segmentul midstream, este organizata conform principiilor de unbundling si se supune legislatiei Uniunii Europene.

NIC este detinuta de actionarii Nabucco si este responsabila de dezvoltarea, constructia, operarea, negocierea si alocarea capacitatii conductei Nabucco. NIC va fi singura companie in contact direct cu transportatorii, va oferi o solutie de tipul one-stop-shop si va opera ca o entitate comerciala independenta pe piata, actionand independent de companiile-mama. Sistemul de conducte va fi construit de companiile nationale Nabucco (NNC-urile), care sunt subsidiare ale NIC in fiecare tara de tranzit.

Actionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Actionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proiectul Nabucco state UE, #intalnire proiectul Nabucco, #aprovizionare gaze Europa , #UE