Puternica crestere a noilor membri ai UE se va reduce in 2007

Vineri, 26 Ianuarie 2007, ora 02:18
956 citiri

Fostele tari comuniste din Uniunea Europeana au continuat in 2006 sa inregistreze o puternica crestere, dar va trebui probabil sa se confrunte cu o incetinire anul acesta, a afirmat Banca Mondiala intr-un raport publicat joi, la Varsovia.

In raportul sau "UE 8+2", Banca Mondiala subliniaza ca cresterea a sporit in cele zece tari postcomuniste nou intrate in Uniunea care numara acum 27 de membri. Acesta a fost in mod special cazul Poloniei, Slovaciei si al Romaniei. Cele trei tari baltice, Slovenia si Bulgaria si-au dezvoltat si ele economia intr-un ritm mai mare ca in 2005.

Situatia economica a ramas favorabila in pofida aprecierii monedelor locale fata de dolar, dar si fata de euro, in mai multe tari, si in pofida cresterii moderate in zona euro, care este acum un debuseu major pentru noile tari membre.

Cu toate acestea, avertizeaza Banca Mondiala, regiunea urmeaza sa se confrunte cu o incetinire anul acesta, din cauza reducerii cresterii in zona euro si a unei productii care atinge limita capacitatilor sale. Banca a avertizat de asemenea cu privire la o intarire a inflatiei, chiar daca recenta scadere a preturilor petrolului atenueaza riscurile. "Inflatia ramane perfect controlata in Polonia si in Republica Ceha, ea da probleme celorlalte tari", afirma ea. "In tarile baltice si intr-o anumita masura in Bulgaria si in Romania, o puternica crestere a salariilor si a creditelor provoaca o supraincalzire si presiuni inflationiste semnificative", adauga ea.

Banca Mondiala a indemnat si la o "supraveghere stricta" a expansiunii rapide a creditului in toata regiunea."In unele tari, explozia creditului a contribuit la crearea unor importante dezechilibre macroeconomice, la bule speculative potentiale si la vulnerabilitati semnificative; acestea cer un raspuns mai hotarat", arata raportul.

In pofida unui spor puternic al cresterii si al incasarilor fiscale, deficitele bugetare au crescut in majoritatea tarilor regiunii anul trecut.

Situatia a fost deosebit de dramatica in Ungaria, unde deficitul a atins circa 10% din Produsul intern brut. Guvernul ungar a prevazut o cura de austeritate anul acesta. Si Slovacia si Polonia vor sa isi reduca deficitele, alte tari insa amana eforturile lor spre 2008-2009. Entuziasmul regiunii pentru euro a parut sa scada din cauza problemelor de respectare a tuturor criteriilor de aderare cerute, a adaugat Banca.

Daca Slovenia a devenit la 1 ianuarie al 13-lea membru al zonei euro, majoritatea noilor tari ale UE au dificultati in respectarea tuturor criteriilor, in special a celor legate de inflatie si deficit bugetar. Majoritatea tarilor si-au amanat obiectivul lor de aderare la euro, chiar daca Slovacia spera in continuare sa poata opera trecerea sa la euro in ianuarie 2009.

Candidatura Lituaniei pentru ianuarie 2007 a fost respinsa anul trecut din cauza unei inflatii usor mai ridicate decat plafonul cerut. Estonia, ale carei preturi au crescut mult mai hotarat in 2006, precum si Letonia si-au amanat obiectivele din motive similare. Tarile baltice continua sa spuna ca vor sa adere cat mai repede posibil, dar admit ca acest lucru nu se va intampla inainte de 2010.

Alte noi tari membre vizeaza termenul de 2010 -2012.

Opt foste tari comuniste s-au alaturat Uniunii Europene in mai 2004, in acelasi timp cu Malta si Cipru. Lor li s-au alaturat la 1 ianuarie Romania si Bulgaria.

Rador