Raport CE: Liberalizarea vizelor pentru turci creste riscul de atentate in UE

Miercuri, 18 Mai 2016, ora 18:14
5300 citiri
Raport CE: Liberalizarea vizelor pentru turci creste riscul de atentate in UE
Foto: Wikimedia

Acordul de liberalizare a vizelor dintre UE si Turcia va creste riscurile de securitate pe continent, avertizeaza cel mai nou raport al Comisiei Europene.

Corpului executiv al UE i se alatura si fostul director al serviciului de informatii britanic MI-6, Richard Dealove, care considera intelegerea de liberalizare a programului de vize drept o afacere "perversa", relateaza ziarul The Telegraph.

Gaz pe foc

Pentru Dearlove, acordul incheiat intre Bruxelles si Ankara, care va intra in vigoare din luna iunie, seamana cu "depozitarea benzinei langa un foc deja aprins".

Temerile sale sunt dublate si de analiza facuta de expertii in securitate ai Comisiei Europene, care arata in ultimul lor raport ca teroristii si membrii unor organizatii criminale vor incerca sa obtina pasapoarte turcesti pentru a patrunde cat mai usor in spatiul european.

Incepand cu sfarsitul lunii viitoare, cei 75 de milioane de locuitori ai Turciei vor putea ramane timp de 90 de zile in spatiul Schengen, in cazul in care sunt posesori ai noilor pasapoarte biometrice emise de Ankara.

Acordul a fost incheiat in urma presiunii exercitate de oficialii turci in cadrul negocierilor de securizare a granitelor externe ale UE in fata crizei refugiatilor din Orientul Mijlociu.

Acum, Comisia Europeana se vede nevoita sa recunoasca faptul ca masura este de natura sa creasca "gradul de mobilitate in spatiul Schengen al criminalilor si teroristilor care sunt cetateni turci sau al strainilor care locuiesc deja in Turcia".

Alte 3 granite deschise

Noi riscuri de securitate se intrevad si in urma propunerii CE de a acorda dreptul la libera circulatie pentru locuitorii din Kosovo, Georgia si Ucraina.

Kosovo a livrat deja peste 300 de luptatori jihadisti Statului Islamic, cea mai mare rata per cap de locuitor din Europa.

"Liberalizarea vizelor va insemna intrarea nedetectata in spatiul european a unor persoane din Kosovo care revin din zonele de razboi", arata raportul.

Amprentele celor care sunt nevoiti sa ceara viza pentru a intra in interiorul UE sunt stocate intr-o baza de date comuna, dar aceasta masura de securitate nu va mai avea niciun efect din momentul intrarii in vigoare a noilor acorduri.

#liberalizare vize UE Turcia, #jihadisti Kosovo, #riscuri securitate UE , #UE