Realizarea uniunii bancare ar putea dura mai mult. Germania vrea modificarea tratatelor UE

Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 12:43
1421 citiri
Realizarea uniunii bancare ar putea dura mai mult. Germania vrea modificarea tratatelor UE

Germania considera ca realizarea uniunii bancare europene necesita si schimbarea cadrului legislativ comunitar, iar un astfel de demers ar intarzia planul actual al liderilor europeni de a sprijini moneda unica.

Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finante, a afirmat sambata, in cadrul unei reuniuni a ministrilor de finante europeni, ca Tratatul de la Lisabona necesita schimbari pentru a reglementa norme comune de inchidere a bancilor cu probleme, acesta fiind un element esential al uniunii bancare, potrivit Reuters.

In ce consta uniunea bancara

Uniunea bancara europeana este unul din cele mai importante demersuri intreprinse de liderii europeni pentru a stabiliza moneda euro si a preveni aparitia unor noi situatii in care bancile Uniunii ar fi salvate cu banii contribuabililor.

Prima etapa din realizarea uniunii bancare ar trebui sa inceapa in iulie 2014, cand Banca Centrala Europeana ar trebui sa preia supervizarea bancilor din zona euro.

Urmatorul pas ar fi un plan care ar permite inchiderea sau salvarea bancilor cu probleme si acoperirea costurilor aferente.

Realizarea unui cadru comunitar coerent pentru protejarea depozitelor bancare ar constitui ultima etapa a uniunii.

De ce se teme Germania

Schauble ar dori sa previna compromiterea independentei BCE in ceea ce priveste politica monetara. Cu ocazia celei mai recente reuniuni, el a convins celelalte state membre sa semneze o declaratie politica prin care acestea se angajeaza la schimbarea tratatelor comunitare in viitor.

Ministrul de Finante german si-a manifestat in numeroase randuri rezervele sale in legatura cu uniunea bancara, care ar permite ca bancile cu probleme sa fie finantate direct din fondul de salvare european. Germania se teme ca o astfel de miscare ar lasa-o incarcata cu nota de plata pentru creditarea excesiva practicata de bancile straine.

Schimbarea Tratatului de la Lisabona, care reglementeaza functionarea Uniunii Europene, ar fi un proces de durata deoarece presupune un acord al tuturor statelor membre, iar unele din acestea ar trebui sa organizeze un referendum in acest sens.

Demersul ar crea probleme in special in Marea Britanie, unde euroscepticii sustin ca tara ar trebui sa paraseasca blocul comunitar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#revizuire Tratat Lisabona, #revizuire tratate UE, #uniune bancara UE, #Germania uniune bancara, #tratat UE Germania , #UE