Reforma bugetara din UE, in pericol din cauza a sase tari sarace din ECE

Marti, 15 Martie 2011, ora 22:05
1524 citiri
Reforma bugetara din UE, in pericol din cauza a sase tari sarace din ECE

Sase tari sarace din Europa Centrala si de Est ar putea bloca reforma bugetara din Uniunea Europeana (UE) daca statele zonei euro nu accepta modificarea structurii capitalului fondului permanent de ajutor de 500 de miliarde de euro, care va deveni functional in 2013, au afirmat surse europene, potrivit Mediafax.

Fondul permanent de ajutor, denumit Mecanismul European pentru Stabilitate, va inlocui in 2013 Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, prin care UE a sprijinit Grecia si Irlanda.

Capacitatea programului actual de a se imprumuta de pe pietele financiare este sustinuta de garantii ale guvernelor statelor din zona euro, in functie de participatia in capitalul Bancii Centrale Europene (BCE), noteaza Reuters, in timp ce mecanismul pentru stabilitate va dispune de capital varsat, capital disponibil la cerere si garantii pentru a sustine capacitatea efectiva de imprumut in valoare de 500 de miliarde de euro, iar toate statele membre UE se pot implica in constituirea acestuia.

Estonia si Slovacia, membre ale zonei euro, dar si Letonia, Lituania, Bulgaria si Cehia, state care intentioneaza sa adopte moneda comunitara, considera ca folosirea ca model pentru structura capitalul mecanismului de stabilitate, ca in cazul facilitatii financiare actuale, a participatiilor statelor la BCE este incorecta.

"Daca nu se schimba structura capitalului Mecanismului European pentru Stabilitate, vom bloca pachetul de masuri privind guvernanta dupa ce revine din Parlamentul European si trebuie aprobat in unanimitate de ministrii de Finante din UE", a afirmat o sursa din cadrul delegatiei unuia dintre state.

Si Suedia, aflata in afara zonei euro, considera ca structura capitalului mecanismului de stabilitate nu este destul de clara, potrivit unei surse din zona euro.

Modelul BCE foloseste in proportie de 50% ponderea Produsului Intern Brut (PIB) al unui stat in cel al UE, respectiv 50% populatia tarii fata de cea a blocului comunitar.

Rezultatul este ca statele cu un PIB mai mic pe cap de locuitor ajung sa plateasca mai mult ca pondere din propriul PIB.

"Daca ai mai multa populatie decat PIB, raportat la UE, adica esti sarac, trebuie sa platesti mai mult raportat la PIB-ul tau.

Un stat cu un PIB pe cap de locuitor ridicat, ca Luxemburg, va plati putin comparativ cu propriul PIB", a spus un oficial.

Problema a fost dezbatuta la o reuniunea de luni a ministrilor de Finante din UE, statele nemultumite insistand ca structura capitalului mecanismului permanent sa fie bazata pe Produsul National Brut, Produsul Intern Brut, marimea datoriei sau chiar dimensiunea sectorului financiar, pentru a fi mai corecta.

Intr-un amendament al reglementarii reformei bugetare convenit marti, care vizeaza ca amenzile pentru incalcarea regulilor UE sa fie varsate fondului spentru stabilitate financiara si, din 2013, mecanismului permanent, cele sase state si-au conditionat acordul de gasirea unei solutii echitabile pentru structura capitalului mecanismului permanent pana la reuniunea Consiliului European din 24-25 martie. 

#reforma bugetara, #ue, #fonduri ue, #pib, #tari sarace , #UE