Reforma Politicii Agricole Comune, aprobata de Parlamentul European

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 20:15
1585 citiri
Reforma Politicii Agricole Comune, aprobata de Parlamentul European

Parlamentul European a aprobat, miercuri, reforma Politicii Agricole Comune, care se va axa pe protectia mediului, o distributie mai echitabila a fondurilor europene, bani mai multi pentru micii fermieri, dar si pe aplicarea de penalitati pentru cei care nu intreprind masuri de ecologizare.

Pentru a se asigura faptul ca platile directe merg doar catre fermierii activi, eurodeputatii au convins Consiliul sa creeze o lista de entitati, cum ar fi aeroporturile sau cluburile sportive, care sa fie automatic excluse de la finantarea UE daca nu dovedesc ca activitatea agricola reprezinta o parte importanta a venitului lor.

Parlamentul a insistat si pentru o schema obligatorie la nivel UE care sa ofere tinerilor fermieri un procent de 25% suplimentar la subventiile lor pentru primele 25-90 de hectare. Micii fermieri ar putea primi mai multi bani, iar fermelor mari care primesc mai mult de 150 de mii de euro li se vor taia sumele care depasesc acest prag cu cel putin 5%.

"Pe langa faptul de a fi transferat o parte a banilor de la fermierii mari catre cei tineri si cei mai mici, am asigurat si o distributie mai buna a fondurilor in UE. Pana in 2020, fermierii din diferite state membre vor trebui sa primeasca cel putin 72% din plata directa medie la nivel UE", a declarat Luis Manuel Capoulas Santos, raportor pentru plati directe si regulamentele privind dezvoltarea rurala.

Conform noii Politici Agricole Comune, 30% din bugetele statelor membre pentru plati directe pot fi cheltuite doar daca sunt luate masuri obligatorii de ecologizare, cum ar fi diversificarea recoltelor, mentinerea unei zone verzi permanente si crearea "unor arii concentrate pe ecologizare", potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

"Dubla finantare", adica plati de doua ori pentru fermieri pentru livrarea aceluiasi set de beneficii pentru mediu, nu va mai fi permisa. Totodata, fermierii care nu vor aplica masurile obligatorii de ecologizare vor suferi penalitati suplimentare pe langa pierderea subventiilor de "ecologizare", care vor fi introduse gradual in primii patru ani ai noii politici. "Este o chestiune de echitate sa dam fermierilor mai mult timp sa se familiarizeze cu noile reguli. Nu vor fi aplicate sanctiuni in primii doi ani ai noii PAC si abia apoi va creste gradual pana la 25% partea din asa-numitele plati verzi care va fi taiata", a spus Giovanni La Via, raportor pentru regulamentul privind finantarea, managementul si monitorizarea.

Parlamentul European a decis ca organizatiile fermierilor vor primi instrumente suplimentare pentru a ajuta fermierii sa faca fata schimbarilor pietei si sa intareasca pozitia lor de negociere a preturilor. "De exemplu, numarul de sectoare in care organizatiile fermierilor pot sa negocieze contracte de furnizare in numele membrilor lor fara sa incalce regulile competitiei va fi extins. Organizatii mai puternice ale producatorilor nu trebuie sa se transforme in carteluri, ci ar trebui sa ii ajute pe fermieri sa-si amelioreze situatia economica, dar nu trebuie sa se transforme in carteluri", a spus Michel Dantin, raportorul pentru regulamentul privind organizarea pietei.

Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a salutat votul PE asupra reformei Politicii Agricole Comune, apreciind ca aceasta va aduce "un sprijin mai bine echilibrat intre fermieri, regiuni si state membre, cu un accent special pe tinerii fermieri". Potrivit lui Ciolos, noua PAC "va promova un sector agricol european competitiv, consolidand organizarea fermierilor, inovarea si investitiile" si va ajuta agricultorii "sa puna in practica masuri concrete pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice, a pierderii biodiversitatii, pentru cresterea calitatii apei si solului".

#reforma Politicii Agricole Comune, #parlamentul european, #fonduri europene fermieri , #UE