Reformele Schengen, pe masa liderilor UE

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 10:59
1146 citiri
Reformele Schengen, pe masa liderilor UE

Astazi se va incheia summitul de doua zile al UE, in care liderii europeni vor aproba o reforma limitata a tratatului Schengen si vor numi un nou director al Bancii Centrale Europene, potrivit NewsIn. 

Ei urmeaza sa discute si subiecte de politica externa, Siria, Libia si procesul de pace din Orientul Mijlociu figurand printre prioritati, relateaza DPA.

In replica la apelurile Frantei si Italiei privind reintroducerea controalelor la frontierele interne, pe fondul afluxului de imigranti din Africa de Nord, liderii UE urmeaza sa aprobe un astfel de mecanism, dar numai in "circumstante de exceptie":

In prezent, controalele la frontiere pot fi reintroduse pentru o perioada de pana la 30 de zile, in cazul unor amenintari la adresa securitatii nationale. Aceasta clauza a fost invocata in timpul summiturilor sau evenimentelor sportive majore, dar nu acopera in mod explicit cazul unui aflux brusc de imigranti.

Potrivit proiectului de declaratie finala, liderii UE vor cere Comisiei Europene sa prezinte la inceputul toamnei propuneri pentru reforma Schengen, avertizand ca eventualele controale la frontiere ar trebui reintroduse numai "ca ultima solutie (...), intr-o situatie cu adevarat critica (...), pentru o perioada strict limitata de timp".

Surse diplomatice au declarat ca tarile din estul si centrul Europei, adica cei mai noi membri ai spatiului Schengen, au fost cele mai precaute in aprobarea a ceea ce percep drept un posibil regres in domeniul libertatii de circulatie in UE.

De asemenea, liderii europeni urmeaza sa il numeasca pe seful bancii nationale italiene, Mario Draghi, la conducerea Bancii Centrale Europene (BCE), pentru un mandat de opt ani, incepand din 1 noiembrie.

Proiectul de declaratie finala pune capat speculatiilor potrivit carora o disputa franco-italiana privind reprezentarea in conducerea BCE ar putea bloca numirea.

Tot vineri, Croatia ar urma sa primeasca unda verde pentru finalizeaza negocierilor de aderare la UE pana la sfarsitul lunii, ceea ce deschide calea pentru ca Zagrebul sa devina al 28-lea membru al Uniunii in iulie 2013.

Liderii nu vor preciza, insa, o data exacta pentru aderare si vor sublinia ca tara balcanica va fi monitorizata "pana la aderare", in special in domeniul justitiei si al libertatilor fundamentale.

Participantii la summit ii vor cere din nou liderului libian Muammar Gaddafi sa "renunte imediat la putere" si isi vor reitera sustinerea fata de "transformarea democratica a Libiei".

Insa, pe fondul nemultumirii din ce in ce mai mari fata de interventia militara a NATO, o referire inclusa intr-un proiect anterior de declaratie, privind "cea mai rapida incheiere a conflictului din Libia", ce ramane "o prioritate pentru Uniunea Europeana", ar fi fost scoasa.

Liderii ar urma sa salute si inasprirea sanctiunilor UE vizand regimul presedintelui Bashar al-Assad, care au intrat in vigoare vineri. Ei vor cere Consiliului de Securitate al ONU sa "ofere un raspuns adecvat la situatia din Siria".

Planurile palestinienilor de a cere in septembrie, la ONU, recunoasterea statului lor, dosar ce ameninta sa divizeze UE, se afla pe agenda discutiilor cu usile inchise si sunt prevazute declaratii in acest sens.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#summit ue, #croatia ue, #reforma schengen, #ue, #schengen, #director bce , #UE