Riscul de securitate Visa Waiver: Teroristii intra nestingheriti in SUA cu pasapoarte europene care n-au nevoie de viza

Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 16:06
6762 citiri
Riscul de securitate Visa Waiver: Teroristii intra nestingheriti in SUA cu pasapoarte europene care n-au nevoie de viza
Foto: Universal Weather

Secretarul pentru Securitate Nationala de la Washington, John Kelly, se teme ca jihadistii cu pasapoarte europene pot ajunge in SUA fara nicio problema, asa ca a cerut o analiza atenta a riscurilor de securitate create de programul Visa Waiver.

Kelly este alarmat de faptul ca ofensiva derulata impotriva Statului Islamic in Orientul Mijlociu va duce la o raspandire a adeptilor gruparii teroriste, iar cum multi dintre ei provin din randul unor state vest-europene o migratie catre continentul american nu poate fi ignorata, informeaza Bloomberg.

Acesta sustine ca temerile sale sunt impartasite si de europeni, iar administratia Trump analizeaza ce-i de facut cu programul Visa Waiver, care le da voie cetatenilor unor state europene sa vina in SUA fara viza.

"Trebuie sa ne uitam cu atentie la acest program - nu in sensul de a-l elimina sau de a lua masuri excesive - dar sa privim cu atentie si sa ne intrebam: 'Ce este de facut acum?'", a specificat secretarul Securitatii Nationale.

Printre tarile ai caror cetateni pot trece intra in Statele Unite fara sa aiba nevoie de viza se numara Belgia, Franta, Marea Britanie, Spania, Italia, Germania, dar si natiuni precum Australia, Coreea de Sud, Singapore, Chile sau Japonia.

Singurele exceptii existente in program sunt reprezentate de necesitatea obinerii unor vize pentru calatorii care au dubla cetatenie, din tari precum Irak, Iran, Siria si Sudan.

Preocuparea lui Kelly se inscrie in politica americana de limitare a accesului unor vizitatori din tari care prezinta riscuri de securitate la adresa Statelor Unite.

"Ingrijorarea mea este legata de faptul ca, pe masura ce vom castiga bataliile din Irak si Siria, multi jihadisti se vor intoarce in tarile natale din Europa si de acolo vor putea calatori nestingheriti in Statele Unite", a explicat Kelly.

La inceptul acestui an, autoritatile din Germania recunosteau ca peste 1.600 de teroristi ar putea sa fi intrat in tara odata cu valul de refugiati preluati din Orientul Mijlociu.

In acelasi timp, state precum Franta, Marea Britanie sau Belgia se confrunta cu un fenomen masiv de radicalizare a cetatenilor, dintre care multi isi stagiul de pregatire in taberele ISIL in Siria si Irak, apoi revin in tarile lor gata de lupta.

#riscuri securitate SUA, #program vize SUA, #teroristi Stat Islamic , #UE