Romania a absorbit doar 1% din fondurile UE

Duminica, 02 August 2009, ora 23:26
1243 citiri
Romania a absorbit doar 1% din fondurile UE

Guvernul Boc se bazeaza pe fondurile UE pentru a da drumul investitiilor si a scoate mai repede Romania din criza. Administratia romaneasca insa, locala si centrala, pare inca, la doi ani si jumatate de la aderare, total nepregatita pentru a putea primi banii dati gratis de UE.

Din 2007 cand a intrat in Uniune, pana la jumatatea acestui an, Romania nu a absorbit decat 1% din fondurile totale de 30 de miliarde de euro disponibile in perioada 2007-2013, adica circa 300 de milioane de euro.

Raportat strict la suma alocata pentru 2007-2009, gradul de absorbtie creste pana la 5%, ceea ce inseamna ca, teoretic, Romania mai are jumatate de an pentru a putea atrage macar, daca nu chiar absorbi, cei 95% ramasi.

Nici in privinta atragerii de fonduri UE, respectiv valoarea proiectelor depuse si aprobate nu stam bine. Pana acum, valoarea totala a proiectelor aprobate care pot primi bani de la UE este de circa 3,66 miliarde de euro, proiectele care asteapta deja sa fie finantate fiind de 2,85 de miliarde de euro.

Statul nu are bani pentru banii gratis de la UE

Pentru a putea beneficia de fondurile UE, statul roman este obligat insa sa asigure o parte din costurile proiectului, respectiv sa le cofinanteze. In primele sase luni ale acestui an insa, statul nu a alocat pentru cofinantarea acestor proiecte, fara de care pornirea lor este imposibila, decat circa 275 de milioane de euro, respectiv numai 15% din cat si-a bugetat Guvernul la acest capitol pentru intregul an. 

#fonduri, #ue, #absorbtie , #UE