Romania a avut a cincea scadere anuala a comertului cu amanuntul din UE

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 13:16
973 citiri
Romania a avut a cincea scadere anuala a comertului cu amanuntul din UE

Romania a avut si in septembrie al cincilea ritm de scadere anuala a comertului cu amanuntul din Uniunea Europeana, dupa ce vanzarile s-au redus cu 12,7%, intr-un ritm de cinci ori mai rapid decat media inregistrata in intreg blocul comunitar, de 2,5%, potrivit datelor publicate, joi, de Eurostat 

Biroul european de statistica a mai anuntat ca, in septembrie, cele mai mari avansuri ale comertului cu amanuntul au fost inregistrate in Polonia, unde ritmul anual de crestere a fost de 5,4%, si Austria, de 3,1%.

In schimb, cele mai importante scaderi ale volumului comertului cu amanuntul au fost inregistrate in a noua luna din 2009 in Letonia (-30,9%), Lituania (-25,7%), Estonia (-20,8%) si Slovenia (-17,8%).

Fata de luna similara din 2008, comertul cu amanuntul a scazut in septembrie in 13 state membre ale UE si a crescut in patru, potrivit datelor transmise de Eurostat.

Indicele vanzarilor cu amanuntul a scazut in septembrie cu 2,5% in Uniunea Europeana si cu 3,6% in zona euro, raportat la luna similara din 2008.

La nivelul intregii Uniuni, comertul cu alimente, bauturi si tutun a scazut cu 1,1% fata de septembrie 2008, in timp ce in zona euro vanzarile cu amanuntul pe acest segment s-au comprimat cu 2,3%.

Vanzarile de bunuri nealimentare s-au redus cu 2,5% in UE si cu 4,1% in zona euro.

Fata de august, comertul cu amanuntul a crescut in sase state membre si a scazut in 11 in septembrie.

Cele mai mari cresteri fata de luna anterioara au fost inregistrate in Austria, de 2,5%, si Slovacia, de 1,1%, iar cele mai mari scaderi au avut loc in Lituania (-7,6%), Estonia (-2,4%) si Portugalia (-2%).

In Romania, comertul cu amanuntul s-a redus cu 1,5% fata de august.

La nivelul blocului comunitar, vanzarile de bunuri alimentare si nealimentare au scazut in septembrie cu 0,4% fata de august, in timp ce in zona euro s-au diminuat cu 0,7%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amanuntul, #comet, #cu, #romania, #scadere, #ue , #UE