Romania primeste un vot pozitiv pentru aderarea la Schengen

Marti, 07 Iunie 2011, ora 23:16
1453 citiri
Romania primeste un vot pozitiv pentru aderarea la Schengen

Romania si Bulgaria au primit "calde felicitari" de la vicepresedintele PE care a incheiat astazi o dezbatere in Legislativul European pe tema aderarii la Schengen.

Eurodeputatii au dezbatut, luni, in plen problema aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, ei urmand sa voteze, miercuri, raportul intocmit de Carlos Coelho pe aceasta tema.

Raportul eurodeputatului portughez, votat la 2 mai in Comisia de specialitate - LIBE - a PE, este favorabil integrarii celor doua state.

Majoritatea celor peste 40 de eurodeputati care au luat cuvantul, marti, in dezbaterea care s-a desfasurat in plenul PE s-au pronuntat in favoarea aderarii celor doua state la Spatiul Schengen.

Europarlamentarii au sustinut ca ambele state au depus eforturi majore pentru indeplinirea criteriilor de aderare, subliniind in acelasi timp ca cele doua tari sunt pregatite tehnic pentru integrare.

Totodata europarlamentarii care au luat cuvantul au subliniat ca este importanta evitarea aplicarii dublelor standarde si ca regulile de aderare nu ar trebui schimbate pe parcurs, ci ar trebui mentinute criteriile stabilite deja.

Dintre cei care au luat cuvantul in favoarea aderarii celor doua state, eurodeputatul Hubert Priker, membru al popularilor europeni, a spus, asemenea celorlalti colegi de grup, ca cele doua tari au indeplinit criteriile pentru aderarea la Schengen dar a subliniat ca ridica semne de intrebare anuntata reducere a veniturilor politistilor din Romania.

"Ma nelinisteste insa o informatie pe care nu o pot verifica, pe care am primit-o astazi.

Se pare ca, in Romania, veniturile Politiei vor fi reduse cu o treime. Si stim ca o conditie sine qua non pentru a evita coruptia si pentru a se garanta o munca corecta este reprezentata de salariile bune pentru politisti.

Sper ca informatia privind reducerea salariilor politistilor este falsa si ca politistii, care trebuie sa garanteze securitatea intregii Uniuni Europene, vor continua sa fie platiti in mod adecvat", a spus el.

Au fost si cativa eurodeputati care s-au pronuntat categoric impotriva aderarii celor doua state la Spatiul Schengen. Este vorba despre eurodeputati ai grupului Europe of Freedom and Democracy (EFD) dar si neafiliati.

Astfel, italianul Mario Borghezio, membru al EFD, a vorbit despre riscurile "infiltrarii prin Romania si Bulgaria a unor persoane nedorite care ar putea pune sub amenintare securitatea statelor membre".

"Sugerez suspendarea procesului de aderare a Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen pe baza principiului precautiei", a mai spus el, reclamand existenta unor enorme presiuni de la frontierele externe din directia acestor doua tari. Borghezio s-a referit la Romania si Bulgaria cu expresia "gaurile din svaiterul care este UE in legatura cu clandestinii".

La randul sau, Daniel Van Der Stoep, europarlamentar olandez neafiliat, a spus:

"Trebuie sa privim lucrurile in fata: Romania si Bulgaria nu trebuie sa adere la Spatiul Schengen nici altadata". "Romania si Bulgaria sunt state corupte care nu respecta criteriile Schengen", a mai spus el, adaugand ca, a accepta aderarea celor doua este "un lucru nerealist, cu adevarat infantil pentru ca cele doua au aratat ca nu sunt demne sa faca parte din spatuiul Schengen".

El a mentionat si rapoartele Transparency International, spunand ca Romania si Bulgaria se confrunta cu cazuri majore de coruptie.

De asemenea, Gerard Batten, europarlamentar britanic din grupul EFD, s-a plans de numarul mare de romi romani.

"Iata ca Zona Schengen se desfiinteaza in nucleul sau dur dar sunt planuri sa fie incluse Romania si Bulgaria, unde sunt sute de mii de tigani care toti doresc sa emigreze si, dupa ce vor putea calatori liber in zona Schengen, multi dintre ei inevitabil vor ajunge in Marea Britanie ca sa profite de sistemul nostru generos de ajutoare sociale, ca multi inaintea lor", a spus el.

"Poate ca multi intreprinzatori britanici ar dori sa se intalneasca cu romii, cand debarca la Callais, si sa le dea harti ca sa gaseasca drumul spre domiciliul premierului si ministrilor.

Doar cand romii isi vor parca carutele la Downing Street 10, poate ca atunci se vor schimba opiniile cu privire la beneficiile aderarii acestor doua state la Schengen", a comentat el.

Printre europarlamentarii care s-au exprimat radical impotriva aderarii celor doua state s-a numarat si Mara Bizzotto (EFD), care a spus ca "Europa vrea sa faca o mare favoare criminalitatii organizate".

"Cine va vota maine (in favoarea raportului pozitiv privind aderarea Romaniei si Bulgariei, n.red.) va deschide o autostrada pana in inima Europei pentru crima organizata", a spus ea.

Comisia pentru Libertati Civile a Parlamentului European a stabilit, la 2 mai, ca Romania si Bulgaria indeplinesc conditiile necesare aderarii la Schengen, un vot in plen pe aceasta tema fiind programat in iunie, iar decizia finala va apartine Consiliului European, informeaza un comunicat oficial.

Pe baza rapoartelor de evaluare, membrii Comisiei PE au stabilit ca Romania si Bulgaria indeplinesc conditiile necesare pentru aderarea la Schengen, recomandand ca Parlamentul European sa fie informat in continuare in legatura cu masurile suplimentare care trebuie luate in sectorul frontierei dintre Bulgaria, Turcia si Grecia.

Membrii Comisiei au considerat ca, desi exista unele probleme care vor trebui reevaluate si care vor fi in centrul atentiei in continuare, acestea nu reprezinta obstacole in calea admiterii Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen.

PE va supune, miercuri, votului in plen raportul pozitiv redactat de raportorul Carlos Coelho si aprobat, la inceputul lunii mai, in Comisia LIBE.

Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) va adopta, in sesiunea organizata joi si vineri, la Luxemburg, concluziile privind stadiul evaluarii Romaniei si Bulgariei in cadrul procesului de aderare la Spatiul Schengen. Reuniunile se vor desfasura sub conducerea presedintiei ungare a Consiliului, respectiv ministrul de Interne Sandor Pinter si ministrul Justitiei Tibor Navracsics, potrivit unui comunicat de presa de marti al Consiliului Europei.

"Pregatirea Romaniei si Bulgariei in ceea ce priveste implementarea completa a aquis-ului Schengen a fost evaluata in 2009, 2010 si 2011.

Scopul concluziilor Consiliului este de a stabili daca Romania si Bulgaria, supuse unei proceduri complete de evaluare, indeplinesc toate conditiile pentru aplicarea practica a tuturor componentelor relevante ale aquis-ului Schengen", se arata in comunicatul de presa al Consiliului. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#aderare schengen, #spatiul schengen, #UE, #zona euro, #schengen, #voturi aderare schnegen , #UE