Romania se situeaza pe ultimele locuri in UE in domeniul inovarii

Marti, 07 Februarie 2012, ora 18:01
1293 citiri
Romania se situeaza pe ultimele locuri in UE in domeniul inovarii
Tabloului de bord al Uniunii inovarii/ Sursa: europedirectbotosani.ro

Romania se situeaza, alaturi de Lituania, Bulgaria si Letonia, pe ultimele locuri in Uniunea Europeana (UE) in domeniul inovarii, potrivit Tabloului de bord al Uniunii inovarii, editia 2011.

Lideri in domeniul inovarii sunt Suedia, Danemarca, Germania si Finlanda, tarile aflate la nivelul imediat urmator fiind Belgia, Regatul Unit, Tarile de Jos, Austria, Luxembourg, Irlanda, Franta, Slovenia, Cipru si Estonia, care au performante apropiate de media pentru UE-27, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Aproape toate statele membre si-au ameliorat performantele in domeniul inovarii, potrivit Tabloului de bord al Uniunii inovarii, editia 2011. Cu toate acestea, cresterea performantelor in materie de inovare a incetinit, iar UE nu acopera decalajul persistent in raport cu liderii mondiali in materie de inovare, SUA, Japonia si Coreea de Sud.

Pentru EU-27, cel mai mare decalaj ramane cel pentru inovarea de la nivelul sectorului privat. UE are inca un avans clar fata de economiile emergente, China, Brazilia, India, Rusia si Africa de Sud. Cu toate acestea, China isi imbunatateste performantele in materie de inovare si reduce continuu decalajul. Activitatile de inovare ale intreprinderilor se disting ca un factor important pentru a obtine pozitii de frunte la nivelul UE si la nivel international.

Tarile din varful clasamentului au in comun o serie de puncte forte ale sistemelor lor nationale de cercetare si inovare, un rol cheie avandu-l activitatea intreprinderilor si colaborarea dintre sectorul public si cel privat.

Majoritatea liderilor in materie de inovare au, de asemenea, performante foarte bune in privinta altor indicatori de inovare asociati activitatilor intreprinderilor.

Cea mai inovatoare tara din UE, Suedia, domina clasamentul in trei dintre cele opt dimensiuni ale inovarii: resurse umane, finantare si asistenta si investitiile intreprinderilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raport UE inovatie, #state membre UE inovatie, #raport inovatie Romania , #UE