Romanii au tot mai putina incredere in UE

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 11:46
1293 citiri
Romanii au tot mai putina incredere in UE

Nivelul de incredere al romanilor in Uniunea Europeana a scazut de la 60% in 2010 la 46% in 2011, potrivit Eurobarometrului lansat marti.

Romania se inscrie in tendinta observabila la nivelul tuturor statelor membre, aceea de scadere a gradului de incredere in directia urmata de UE. Ea se situeaza totusi semnificativ peste media europeana a increderii, care este de 38%.

Clasamentul increderii este condus de Suedia (67%), Letonia (65%), Bulgaria (60%) si inchis, nu surprinzator, de Portugalia (30%), Spania (28%) si Italia (21%). In acest clasament, Romania se situeaza pe pozitia a 12-a.

Nicolae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, a precizat ca acesta este cel mai scazut nivel de incredere al romanilor in institutiile europene, de cand Romania este stat membru si de cand era tara candidata la UE.

O explicatie "locala a acestei prabusiri" a increderii este, in opinia lui Idu, faptul ca in Romania efectele crizei s-au produs cu un anumit decalaj fata de restul Europei. Astfel, efectele au fost simtite abia in 2011, an in care s-a efectuat si acest Eurobarometru. In plus, aceste masuri de austeritate au fost luate in acord cu institutiile care au acordat imprumuturi Romaniei, printre care se numara si UE. Asteptarile "neimplinite" privind absorbtia fondurilor europene - in 2011 rata reala de absorbtie fiind de 3% - au contribuit si ele la aceasta scadere drastica a increderii romanilor in UE, care altadata acordau o incredere de 85%.

Pentru Romania, datele Eurobarometrului au fost culese intre 3 si 20 noiembrie 2011 pe baza unui esantion reprezentativ la nivel national de 1011 persoane de 15 ani si peste.

Sondajul a fost realizat de TNS Opinion&Social, la cererea Comisiei Europene. Datele au fost culese in cele 27 de state membre ale UE, cele trei tari candidate - Croatia, Turcia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei si Comunitatea Cipriota Turca.

#Uniunea Europeana grad de incredere, #incredere romani Uniunea Europeana, #incredere UE , #UE