Roubini: Criza din zona euro se va adanci

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 15:52
2163 citiri
Roubini: Criza din zona euro se va adanci

Nouriel Roubini este de parere ca masurile de austeritate luate de statele europene vor duce la o adancire a crizei, pe termen scurt, o situatie pe care tarile de la periferia UE nu o vor putea controla.

Intr-un articol de pe Al Jazeera, Nouriel Roubini comenteaza situatia din Europa, sustinand ca, dupa parerea sa, criza zonei euro a atins punctul culimant cu Grecia pe marginea incapacitatii de plata si cu Italia in pericol. De aceea, economistul crede ca euro ar fi trebui depreciat, iar tarile de la marginea uniunii intarite pentru a face fata crizei economice.

Roubini considera ca problemele zonei euro sunt profunde si structurale si au afectat sever cel putin patru economii europene : Irlanda, Portugalia, Cipru si Spania.

Economistul mentioneaza faptul ca in Europa s-a produs o discrepanta intre tarile care cheltuiau mai mult decat produceau, precum Grecia, Italia, Irlanda si tarile care cheltuiau mai putin decat produceau precum, Germania sau Franta. Acesta este de parere ca datoria publica si cea privata din tarile care au cheltuit mai mult decat ar fi trebuit nu au mai putut fi controlate in clipa in care criza imobiliara a explodat pe piata, iar deficiturile bugetale si diferentele fiscale au scapat de sub control in tarile de la periferia zonei euro.

In ceea ce priveste viitorul zonei euro, Nouriel Roubini este ferm : ori se vor lua alte masuri ori zona euro se va destrama.

Solutia pentru salvarea zonei euro include, dupa economistul american, masuri de austeritate si reforme structurale la periferia zonei euro, adica o abordare simetrica a problemelor.

In legatura cu Italia, Roubini a afirmat ca este prea marea pentru a da gres dar si pentru a putea fi salvata.

Economistul conchide facand previziuni sumbre asupra viitorului Uniunii Europene, fiind de parere ca vor exista intai restructurari coercitive ale datoriilor, urmate de renuntarea la moneda euro si destramarea finala a zonei euro.

#Nouriel Roubini previziuni euro, #Roubini destramare euro , #UE