Roubini, despre iesirea UE din criza: Euro trebuie sa scada pana la nivelul dolarului!

Vineri, 30 Martie 2012, ora 19:14
2401 citiri
Roubini, despre iesirea UE din criza: Euro trebuie sa scada pana la nivelul dolarului!
Scaderea euro ar ajuta statele din periferie Europei

Moneda unica trebuie sa ajunga la paritate cu dolarul pentru ca economiile periferice ale Europei sa revina pe crestere, a declarat economistul Nouriel Roubini, cunoscut sub numele de "Dr. Doom".

"Zona euro are nevoie de o depreciere serioasa pentru ca periferia sa-si poata restaura cresterea, balanta externa si competitivitatea", a declarat Roubini, in cadrul unul eveniment din Italia, citat de CNBC. "Tarile periferice au nevoie de un euro mai apropiat de dolarul american".

Moneda euro s-a pastrat la un nivel ridicat fata de dolar, in ciua crizei din UE. Roubini a adaugat ca pietele sunt "schizofrenice" in acest moment si ca nu pot decide daca trebuie sa rasplateasca sau sa pedepseasca state precum Spania sau Italia pentru planurile de austeritate adoptate.

"Exista acest cerc vicios legat de deficit, care, in timpul austeritatii, agraveaza recesiunea", a adaugat acesta. "Fara crestere, aceasta alunecare socio-politica va deveni sufocanta pentru unele guverne".

Ingrijorarea lui Roubini legata de crestre este impartasita de multi altii, pe masura ce zona euro se indreapta spre o a doua parte a unei recesiuni in dublu W, anul acesta. Asa-numitele state PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania) inca genereaza temeri, focusul pietei fiind pe Spania, saptamana aceasta, tara care a fost sufocata de greve inainte de publicarea de vineri a bugetului.

Vineri, ministrii de finante din zona euro au decis crestrea capacitatii fondului de protectie de la 500 la 700 de miliarde de euro.

Injectia de lichiditati realizata de Banca Centrala Europeana, care a revigorat pietele UE anul acesta, este doar un ajutor pe termen scurt, dupa cum a spus Roubini. Acesta a avertizat ca procesul dureros al usurarii poverii statelor europene va continua.

Dr. Doom a adaugat ca banca centrala se afla "la limita posibilitatilor" de ajutorare a economiilor europene.

Situatia din zona euro se afla inca in topul listei factorilor care ameninta economia globala, dupa care urmeaza volatilitatea pretului petrolului.

Tensiunile din Orientul Mijlociu au cauzat in ultima vreme temeri legate de alimentarea pietelor cu titei. Acestea continua cu toate ca Arabia Saudita si-a luat angajamentul de a compensa orice scaderi cauzate de scandalul iscat de sanctiunile acordate Iranului de catre statele din vestul Europei.

"Chiar daca nu avem de-a face cu o confruntare armata, razboiul cuvintelor devine tot mai puternic. Aceste tensiuni vor creste", a mai spus Roubini. "Intregul Orient Mijlociu este o sursa de tensiuni care au un impact puternic asupra intregii economii mondiale".

Roubini a avertizat ca omenirea va intra in recesiune, dupa care va avea loc o combinatie intre recesiune si deflatie, daca pretul la petrol va continua sa creasca.

"O incetinire abrupta" a Chinei si cifre economice sub asteptari in SUA sunt alte riscuri majore care ameninta revenirea economiei globale, a mai spus acesta.

#roubini criza, #curs valutar euro dolar, #criza zona euro, #fond salvare ue, #criza datorii , #UE