S-a zis cu libera circulatie in Europa: Schengen e gata sa sara-n aer!

Luni, 07 Decembrie 2015, ora 11:19
10161 citiri
S-a zis cu libera circulatie in Europa: Schengen e gata sa sara-n aer!
Foto: Wikimedia

Ministrii europeni de interne merg inainte cu demersurile privind reintroducerea controalelor la frontiere, o masura echivalenta cu ruperea acordului Schengen, care va modifica radical conceptul de libera circulatie in Uniunea Europeana.

Masurile de control la granita ar putea fi impuse pentru o perioada de pana la doi ani, dupa cum au solicitat, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrii de interne din UE, potrivit CNBC.

Cadru legal comun

Germania a anuntat ca sustine initiativa revenirii la controalele la granita pentru fiecare stat, dupa ce valul masiv de refugiati intrati anul acesta pe continent a demonstrat vulnerabilitatea tarilor din spatiul Schengen in fata acestui fenomen.

Planul care permite statelor sa revina la sistemul controalelor la frontiera a fost propus saptamana trecuta chiar de catre guvernul din Luxemburg. Ironia sortii face ca acordul privind libera circulatie sa fi fost semnat pe 14 iunie 1985 chiar in Luxemburg, in mica localitate Schengen.

"Ministrii au fost de acord ca, daca inregistram deficiente serioase care pun in pericol spatiul Schengen, trebuie sa avem si un cadru legal comun care sa ne permita sa reluam controlul la granite pentru o perioada de 6 luni sau chiar mai mult", a explicat ministrul de interne luxemburghez, Jean Asselborn.

Conform articolului 26 din regulamentul Schengen, statele membre pot introduce controale suplimentare la frontiere daca se constata persistenta unor deficiente serioase la granita UE, situatie pe care liderii UE o atribuie Greciei.

Fara solutii

Grecia a fost asaltata anul acesta de peste 700.000 de imigranti, majoritatea provenind din zonele de conflict din Siria si Irak.

"Am ramas fara solutii facile. Nu mai avem la indemana decat optiuni negative, iar unele dintre acestea sunt dureroase si necesita ruperea unor tabuuri si initierea unor masuri pe care nu am vrea sa le luam.

Aceasta este o responsabilitate care atarna asupra liderilor nostri", a explicat un oficial al Comisiei Europene, facand referirea la propunerea Bruxellesului de a suspenda statutul de membru Schengen pentru Grecia.

O astfel de situatie i-ar putea forta pe greci sa revina la sistemul de control al documentelor ori de cate ori ar calatori intr-o alta tara din UE si este privita cu ingrijorare de oficialii eleni.

Guvernul de la Atena a respins acuzatiilor conform carora nu ar fi facut nimic pentru a gestiona criza refugiatilor, amintind si ca Europa a esuat in a acorda ajutorul promis in aceasta problema.

Guvernul elen a acceptat sa introduca graniceri Frontex la frontiera cu Macedonia, in incercarea de a opri revarsarea valului de imigranti catre tarile din Balcani.

Proces blocat la relocare

Ministrii au discutat si schema de relocare a unui numar de 160.000 de refugiati inregistrati in Italia si Grecia, principalele porti de intrare in Europa pentru imigranti, in baza cotei stabilite de Bruxelles.

Pana acum, liderii europeni au reusit sa relocheze doar 159 de refugiati din totalul de 160.000, doar 30 dintre acestia fiind preluati din Grecia.

Ministrii de Interne din statele UE au reusit sa obtina si un compromis cu Parlamentul European in ceea ce priveste inregistrarea si transmiterea numelor pasagerilor din cursele aeriene din interiorul blocului comunitar.

Acordul euro-parlamentarilor a venit dupa ce guvernul de la Paris a insistat pentru adoptarea acestei masuri, in lumina tragicelor atentate teroriste petrecute luna trecuta in capital Frantei.

Proiectul fusese initiat inca din 2008, dar a fost contestat de diverse grupuri de parlamentari europeni, fiind vazut ca o amenintare la dreptul la intimidate al cetatenilor UE.

#criza refugiati UE, #granite Schengen, #libera circulatie Europa, #securitate frontiere , #UE