S&P: Liderii europeni trebuie sa se preocupe de zona euro

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 14:40
1073 citiri
S&P: Liderii europeni trebuie sa se preocupe de zona euro

Liderii europeni care se reunesc din summit in summit pentru a reglementa criza datoriilor din zona euro ar trebui sa inteleaga ca este necesar sa adopte, de asemenea, masuri de promovare a cresterii economice, a apreciat sambata Jean-Michel Six, economistul-sef de la Standard & Poor's.

"Se impune o constientizare mai puternica cu privire la necesitatea de a aborda cresterea", a declarat Six pentru postul mentionat, constatand ca ultimul summit de criza din intervalul 8-9 decembrie, de la Bruxelles, a pus in umbra aceasta problematica.

"O strategie in vederea revenirii cresterii economice, care trebuie sa echilibreze neaparat redresarea finantelor publice, reprezinta intr-adevar cele doua picioare pe care Europa trebuie sa ajunga sa mearga", a spus Six.

Zona euro este cufundata in criza datoriei suverane si o mare parte din tarile membre ale acesteia se afla sub presiunea pietelor financiare pentru a-si reduce datoria, dar, in acelasi timp, activitatea economica incetineste inevitabil, amenintand sa arunce o parte a continentului in recesiune, o situatie care risca sa fie agravata de politicile de austeritate.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a fost prima care a atras atentia la sfarsitul lunii noiembrie asupra faptului ca "zona euro pare sa treaca printr-o recesiune usoara".

In Franta, institutul oficial de statistica Insee a apreciat joi ca tara se va confrunta cu o recesiune, in contextul contractiei PIB-ului in ultimul trimestru al lui 2011 si primul trimestru din 2012.

Biroul Central de Statistica (CSO) din Irlanda a dezvaluit vineri ca economia insulei a cunoscut un ''gol de aer'' brusc in trimestrul al treilea, cu un declin de 1,9% din PIB in al treilea trimestru in raport cu cel anterior.

"Exista o probabilitate foarte mare ca zona euro sa cunoasca o recesiune mai grava decat cea pe care am prevazut-o in scenariul nostru de baza. Estimam la 40% probabilitatea unei recesiuni foarte severe care s-ar traduce printr-un an de declin al activitatii in loc de un semestru, iar aceasta este o diferenta foarte mare", a comentat Six.

#criza zona euro, #summit zona euro, #Standard Poors zona euro, #salvare zona euro , #UE