Salvarea UE prin FMI incepe sa paleasca. Ce tari fug de contributii

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 07:50
2491 citiri
Salvarea UE prin FMI incepe sa paleasca. Ce tari fug de contributii

FMI ar putea rata "sansa" de a salva Europa, dupa ce Estonia, Cehia si Banca Centrala a Germaniei s-au declarat impotriva ideii de contributie financiara la suma de 200 de miliarde de euro, care ar trebui sa ajunga la tarile cu probleme prin Fondul Monetar International. Japonia, Canada si SUA transmit si ele semnale negative.

Reprezentantii Bancii Centrale a Germaniei sustin ca banca germana "nu poate fi utilizata pentru a furniza fonduri pe ascuns tarilor din zona euro, prin FMI", potrivit EU Observer.

Banca Centrala a Germaniei ar fi trebuit sa contribuie cu suma de 45 miliarde de dolari in fondurile FMI, potrivit lui Andreas Dombret, reprezentant al institutiei bancare germane.

Un purtator de cuvant al cancelarului german Angela Merkel a confirmat luni ca planul de salvare trebuie sa fie trimis in parlament, insa nu a specificat daca membrii parlamentului vor fi doar informati despre asta sau vor avea dreptul sa voteze. Merkel urmeaza sa vorbeasca miercuri in parlament, pe aceasta tema.

Tot mai multe tari abandoneaza planul

In intelegerea din 9 decembrie, liderii UE, mai putin premierul britanic, au ajuns la un consens "sa ia in considerare si sa confirme in 10 zile" suplimentarea fondurilor FMI cu 200 de miliarde de dolari. Banii ar trebui sa vina din imprumuturi bilaterale de la bancile natuionale europene "pentru a se asigura ca FMI are suficiente resurse sa se confrunte cu criza".

Presedintele ceh, Vaclav Klaus, a declarat ca tara lui nu ar trebui sa participe in aceasta schema.

"Republica Ceha se confrunta ea insasi cu un deficit, pe care, este limpede, nu poate sa il elimine. In aceasta situatie, ar fi iresponsabil din partea noastra sa ne crestem nivelul datoriilor oferind imprumuturi tarilor extrem de indatorate. Tot ce facem, oricum, este sa amanam gasirea solutiilor reale", a declarat presedintele la postul de radio de stat.

Contributia Cehiei ar fi de aproximativ 3,5 miliarde, o suma considerata a fi "foarte mare" de catre ministrul de finante al tarii.

Oficialii poloni responsabili cu moderarea discutiilor intre tarile membre UE au declarat, insa, ca suma adunata ar putea fi mai mica decat se estimase anterior.

"Nu stim daca vor fi 200 de miliarde de euro, s-ar putea sa fie mai putin decat atat", a declarat ministrul de afaceri externe, Mikolaj Dowgielewicz, intr-o conferinta de presa in Varsovia.

Acesta a adaugat ca s-a realizat "un grup de lucru euro" care sa schiteze tratatul interguvernamental agreat de cele 26 de tari - lasand Marea Britanie pe dinafara. Documentul va fi gata in luna ianuarie, sustine Dowgielewicz.

Polonia pare sa nu fie inca decisa in privinta sumei cu care va contribui la fondul FMI, demontand zvonurile ca ar scoate 10 miliarde de euro din rezervele sale nationale de 74,3 miliarde de euro.

Tarile care "nu trebuie sa plateasca"

Tarile care se afla deja intr-un acord UE-FMI "nu trebuie sa plateasca", sustinea presedintele Romaniei, Traian Basescu, dupa incheierea summitului de la Bruxelles.

Romania se afla sub un program FMI dupa ce a luat un imprumut de 20 de miliarde de euro in 2009.

Letonia tocmai si-a incheiat programul de salvare, iar Ungaria se afla pe punctul de a lua unul nou, in contextul conditiilor economice tot mai dificile. In cadrul zonei euro, Grecia, Irlanda si Portugalia sunt tarile care au deja un acord UE-FMI de imprumut.

Nici Estonia nu va contribui la schema de 200 de miliarde de dolari si Europa nici macar nu se bazeaza pe contributia ei, sustine ministrul de finante al tarii, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Scepticism in fata planurilor de ajutorare prin FMI

Oliver Blanchard, economist sef la FMI, a recunoscut chiar el ca noua intelegere este "o parte din solutie, dar nu solutia finala".

In plus, reactiile din partea guvernelor din intreaga lume au fost extrem de sceptice pana acum.

Ministrul de finante din Japonia, Jun Azumi, a cerut, marti, Europei sa depuna eforturi si mai sustinute pentru a convinge pietele, insa a atras atentia ca sunt slabe sanse ca Japonia sa contribuie la FMI.

Statele Unite si Canada nu si-au aratat inca vreo dorinta de a contribui la pachetul de salvare prin FMI. Barack Obama, presedintele SUA, a afirmat chiar ca Europa "are suficiente resurse" sa faca fata singura problemei.

Doar Rusia priveste pozitiv planul agreat de liderii UE si prezinta perspectiva unei eventuale contributii.

"Luam in considerare aceasta optiune. Nu am nicio cifra finala de comunicat in acest moment, insa vreau sa va spun ca aceasta problema este luata in considerare de guvernul meu, a declarat Vladimir Chizov, ambasadorul Rusiei la UE.

#salvare UE, #fonduri FMI, #200 miliarde euro FMI, #tari contributii FMI , #UE