Sanctiunile UE-Rusia si retur, apa de ploaie. Afaceristii se descurca - fiecare cum poate

Luni, 15 Iunie 2015, ora 17:31
2913 citiri
Sanctiunile UE-Rusia si retur, apa de ploaie. Afaceristii se descurca - fiecare cum poate
Foto: Wikimedia

Cand vine vorba de razboiul economic derulat intre Occident si Rusia, toti oamenii de afaceri iau o mina trista, in special cei din industria bancara.

In realitate insa, la aproape un an de la impunerea sanctiunilor economice de catre Washington si Bruxelles si contramasura emborgoului aplicata de Moscova, afacerile din sectoare importante se deruleaza nestingherite, relateaza agentia Sputnik International.

Legal, semi-legal si ilegal

O investigatie efectuata de ziarul britanic Financial Times dezvaluie ca impunerea unor sanctiuni pentru bunuri si servicii s-a dovedit a nu avea niciun efect real, companiile gasind cai noi de a-si continua cooperarea.

"Sunt cai legale, cai semi-legale si cai ilegale de a continua afacerile si toate sunt folosite din plin", sustine un om de afaceri strain din Moscova.

Una dintre metodele favorite pentru evitarea importurilor sau a exporturilor directe o reprezinta devierea marfii prin intermediul unor companii paravan din tari neutre. Brazilia si Turcia sunt favorite din acest punct de vedere.

Sectorul industrial din Europa care se alimenta cu piese componente din Rusia foloseste acum fabrici din tari neutre pentru a-si plasa comenzile catre partneerii traditionali, dupa cum admit chiar reprezentantii unor asemenea companii.

"Sunt exemple nenumarate de companii infiintate in China si India care intermediaza livrarea componentelor de utilaje industriale din Rusia catre partenerii europeni", admite un om de afaceri din UE.

Afaceri vechi, metode noi

Multe dintre restrictiile aplicate de oficialii europeni si americani vizeaza direct companii si oameni de afaceri din Rusia suspectati ca ar fi finantat si incurajat amestecul Moscovei in criza din teritoriile estice ale Ucrainei.

Insa acest lucru nu reprezinta un impediment pentru oligarhii de la curtea lui Vladimir Putin. Afacerile vechi se fac in continuare prin intermediul unor firme noi cu actionariat imaculat.

"Am refuzat o comanda venita din partea unei companii de stat din Rusia care pica sub incidenta sanctiunilor economice. In doar cateva zile am fost contactati de o firma de care nu auzisem, cu actionariat privat neinclus pe lista sanctiunilor.

Au cerut exact acelasi utilaj, stiau pretul specificatiile tehnice si pe cine sa contacteze din partea noastra.

Nu aveam niciun motiv care sa ne permita sa respingem comanda, desi nu era greu de intuit la cine avea sa ajunga in final produsul comandat", explica reprezentantul unei companii franceze.

Imprumuturi rapide din SUA

In sectorul energetic, oficialii UE au lasat o portita pentru companiile petroliere de a continua colaborarea pe proiectele commune derulate cu gigantul rus Rosneft in zona arctica, desi asemenea afaceri ar trebuit blocate.

La fel, americanii s-au ferit pe cat au putut sa nu deranjeze bancherii si exportatorii permitandu-le sa acorde imprumuturi sau sa exporte marfa in Rusia cu o singura conditie, aceea de a incasa integral creditul la 30 de zile.

"Aceasta reprezinta un mod de a acorda imprumuturi continue cu plata la 30 de zile", concluzioneaza Brian Zimbler, asociat in cadrul firmei de avocatura Morgan Lewis din Moscova.

Surse din sectorul energetic si bancar sustin ca marile concerne europene au folosit interpretarea legii pentru a asigura inclusiv finantari rapide pentru compania de stat Rosneft.

#sanctiuni economice Rusia, #embargou marfuri UE, #afaceri Occident Rusia, #incalcare restrictii comerciale Rusia , #UE