Saptamana decisiva pentru viitorul zonei euro

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 15:34
1415 citiri
Saptamana decisiva pentru viitorul zonei euro

Curtea Constitutionala a Germaniei decide asupra legalitatii Mecanismului European de Stabilitate, iar ministrii de finante europeni se intalnesc pentru discutii pe tema problemelor financiare din Spania si Grecia. Sunt doua dintre evenimentele care contureaza o saptamana cu miza majora pentru viitorul zonei euro.

Tot in aceasta saptamana, Comisia Europeana detaliaza planurile pentru uniunea bancara, iar Olanda este in pragul unor alegeri generale, care ar putea schimba polii de putere in cadrul Uniunii Europene, scrie Reuters.

Salvarea Europei, in mainile Germaniei

In ultimele doua luni, toata Europa a asteptat incordata decizia Curtii Constitutionale a Germaniei, privind legalitatea Mecanismului European de Stabilitate si a Pactului de disciplina fiscala.

Expertii intervievati de agentia de presa Reuters sunt de parere ca judecatorii vor decide, miercuri, ca aceste propuneri nu incalca Constitutia Germaniei, desi se asteapta ca Berlinul sa impuna conditii severe pentru statele care ar putea intra in viitor, in incapacitate de plata.

Aprobarea celor doua planuri nu este in rezonanta cu politica sustinuta de Angela Merkel, care a contestat inclusiv decizia BCE de achizitie a obligatiunilor, in cazul statelor vulnerabile, anuntata saptamana trecuta.

Pe de alta parte, o respingere a Curtii Constitutionale ar arunca in haos pietele financiare ale celor 17 state din zona euro, deoarece planurile de salvare ale statelor cu probleme din sudul Europei si-ar pierde credibilitatea.

Soarta Spaniei si Greciei, pe agenda discutiilor

Ministrii de finante europeni se intalnesc in Cipru, vineri, pentru a ajunge la un consens in privinta ajutorului financiar pentru Spania, a patra economie din zona euro. Discutiile vor viza si solutii la problemele Greciei, tara care a declansat criza datoriilor.

Chiar daca deciziile in urma acestor discutii sunt asteptate abia in luna octombrie, concluziile punctuale ale intalnirii de la sfarsitul acestei saptamani pot oferi indicii asupra pasilor care vor urma: daca Madridul va cere Europei ajutor financiar si daca inspectorii FMI vor sustine un sistem de ajutor esalonat pentru Atena, vital pentru a mentine economia elena pe linia de plutire.

Olanda, la rascruce de drumuri

Timp de mai multe luni, Europa a privit cu ingrijorare la alegerile electorale din Olanda, ai caror favoriti se anuntau liderii unor grupari extremiste, opozanti intransigenti ai unor viitoare planuri de ajutor pentru statele cu probleme.

Ultimele sondaje arata, insa, ca partidele de centru-stanga si de centru-dreapta castiga popularitate in randul electoratului, renascand astfel speranta unei majoritati parlamentare pro-europene.

#decizii zona euro, #germania zona euro, #alegeri Olanda, #uniune bancara, #fond de salvare Germania , #UE