Sarkozy apara PAC chiar cu pretul unei crize in UE

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 14:43
1356 citiri
Sarkozy apara PAC chiar cu pretul unei crize in UE

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a dat asigurari miercuri ca este dispus sa ajunga pana la "o criza in Europa" pentru a apara Politica Agricola Comuna (PAC) a Uniunii Europene, relateaza AFP, informeaza NewsIn.

"Le spun clar, sunt pregatit sa merg pana la o criza in Europa mai degraba decat sa accept dezmembrarea Politicii Agricole Comune si sa las speculatia sa fixeze in mod haotic preturile agricole, care nu le-ar permite agricultorilor nostri sa traiasca decent din munca lor", a declarat Sarkozy.

"Nu voi lasa sa moara agricultura noastra, in conditiile in care chestiunea autosuficientei si securitatii alimentare a devenit cruciala, iar atatia barbati, femei si copii mor de foame in lume", a adaugat Sarkozy.

"Nu mai putem astepta rezolvarea crizei fara precedent cu care se confrunta agricultura noastra si care provoaca atat de multa temere la tara", a subliniat seful statului francez.

In 2009, veniturile agricultorilor francezi vor scadea cu o treime si chiar cu 50% pentru producatorii de lapte, dupa un an 2008 foarte dificil (-20%).

Seful statului francez a anuntat la inceputul lunii, cand a inchis Salonul agricol de la Paris, o suplimentare cu 800 de milioane de euro a creditelor preferentiale acordate de banci agricultorilor aflati in dificultate si un ajutor suplimentar de 50 de milioane de euro pentru cei care sunt indatorati deja.

Aceste masuri suplimentare s-au adaugat unui plan de urgenta anuntat in octombrie, ce include 650 de milioane de euro "sustinere exceptionala din partea statului" si un miliard de euro in credite preferentiale.

In cadrul Uniunii Europene, Franta este de departe cel mai mare beneficiar al PAC.

Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
#sarkozy, #criza, #pac, #presedinte, #francez , #UE