Scandal pe drepturile migrantilor europeni in guvernul de la Londra

Luni, 31 Iulie 2017, ora 16:24
6868 citiri
Scandal pe drepturile migrantilor europeni in guvernul de la Londra
Foto: BBC

Ministrii cabinetului May nu reusesc sa adopte o politica unitara in ceea ce priveste situatia europenilor aflati la munca sau la studii in Marea Britanie.

Cu premierul Theresa May plecata in vacanta in afara tarii, cele doua tabere lasa sa se vada o ruptura clara in interiorul guvernului britanic, informeaza Hurriyet Daily News.

Pe 28 iulie, ministrul de Finante, Philip Hammond, anunta ca s-a ajuns la un consens in ceea ce priveste prelungirea actualelor drepturi acordate europenilor pentru inca 3 ani de la perfectarea divortului Marii Britanii de UE.

La doar doua zile dupa aceasta declaratie, ministrul pentru Comert si Relatii Internationale, Liam Fox, nega cu vehementa un astfel de acord stabilit in interiorul cabinetului de la Londra.

"Daca au fost discutii in acest sens, eu nu am fost invitat sa iau parte. Nu am fost implicat in astfel de discutii si nu mi-am pus semnatura pe vreun acord de acest fel.

Am spus clar ca trebuie sa avem control asupra granitelor noastre, iar acest lucru nu pare sa respecte aceasta decizie", a apreciat Fox, intr-un interviu pentru Sunday Times.

David Jones, un personaj implicat in negocierile Brexit a catalogat si el afirmatiile ministrului Hammond ca reprezentand un potential pericol, acuzandu-l pe detinatorul portofoliului de la Finante ca isi face propriile manevre politice in absenta Theresey May.

"Aceasta agitatie declansata de ministrul de Finante si aliatii sai este in masura sa submineze autoritatea premierului", a comentat Jones.

In acelasi timp, Gerard Lyons, un fost consilier al ex-primarului Londrei, Boris Johnson, crede ca o perioada de doi ani de tranzitie in modificarea drepturilor cetatenilor europeni din UK ar fi mult mai oportuna.

"In cazul Brexit vorbim de riscuri estimate, nu de riscuri reale. O perioada de tranzitie stabilita pentru doi ani ar linisti in mare masura apele", a explicat acesta.

Negocierile dintre Londra si Bruxelles au debutat la finalul lunii iunie, cu trei teme majore puse pe masa: drepturile europenilor aflati in Marea Britanie si ale britanicilor din UE, factura pe care Regatul Unit trebuie sa o plateasca pentru a iesi din blocul comunitar si problema granitei tereste existente intre Marea Britanie si Irlanda.

#brexit, #tensiuni Brexit, #scandal guvern Londra, #negocieri Marea Britanie UE , #UE