Scandalul LuxLeaks: Premierul Luxemburgului se declara impotriva armonizarii fiscale in UE

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 15:45
1363 citiri
Scandalul LuxLeaks: Premierul Luxemburgului se declara impotriva armonizarii fiscale in UE
Foto: Euromag

Premierul luxemburghez Xavier Bettel se declara impotriva unei armonizari fiscale in cadrul UE, apreciind ca fiscalitatea trebuie sa ramana in responsabilitatea statelor, intr-un interviu publicat miercuri de cotidianul belgian L'Echo, relateaza AFP.

In plin scandal LuxLeaks provocat de dezvaluirile privind un sistem de evaziune fiscala pentru multinationale prin intermediul acordurilor cu Luxemburgul, Xavier Bettel, prim-ministru liberal al Marelui Ducat din decembrie 2013, contraataca.

El apara dreptul de a aplica politici fiscale directe si indirecte in Europa, intr-un moment in care Comisia Europeana, condusa de predecesorul sau Jean-Claude Juncker, a promis sa relanseze proiectul unei armonizari a bazei de impozitare a companiilor pentru a lupta impotriva dumpingului fiscal.

'Nu voi merge cu Luxemburgul catre o fiscalitate care este mai ridicata decat in prezent. Nu sunt de acord ca toata lumea din interiorul UE trebuie sa se indrepte catre o fiscalitate unica si aceleasi cote de impozitare. Este o competenta care este de resortul statelor membre', a afirmat Bettel.

'Dezbaterea nu este de a acorda aceleasi conditii fiscale tuturor, ci de a sti cine ce face', a mai spus el.

Bettel apara si sistemul de 'tax ruling' practicat de tara sa, reamintind ca 22 de state europene au recurs la el, si estimeaza chiar ca este necesar sa fie marita echipa care se ocupa de acest lucru in cadrul administratiei fiscale luxemburgheze, din cauza 'volumului de munca' ridicat.

Ce permite asa-numitul 'tax ruling'

Asa-numitul 'tax ruling' permite unei companii sa solicite in avans informatii asupra modului in care situatia sa fiscala va fi tratata intr-o tara si este utilizat de multinationale pentru a realiza optimizarea fiscala, repartizand intr-un mod avantajos costurile si profiturile intre diferite tari.

Intr-un interviu acordat cotidianului economic Les Echos si publicat tot miercuri, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Pierre Moscovici, promite ca o directiva europeana privind schimbul de informatii in materie va fi gata 'la inceputul lui 2015'.

G20 a facut apel duminica, in comunicatul sau final, la incheierea luptei impotriva optimizarii fiscale in 2015 si sa se ajunga la 'transparenta' asupra unor astfel de 'practici nefaste'.

#luxemburg fisc, #ue fisc luxemburg , #UE