Se cam duce proverbialul calm britanic: Brexit risca sa afecteze integritatea Regatului Unit

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 06:07
10295 citiri
Se cam duce proverbialul calm britanic: Brexit risca sa afecteze integritatea Regatului Unit
Foto: unr.edu

Nici vorba ca parlamentarii britanici sa mai manifeste o atitudine calma in fata incertitudinilor pe care le ridica divortul de UE.

Un grup de parlamentari britanici a atras atentia ca Brexit pune sub semnul intrebarii viitorul Marii Britanii, in conditiile in care normele legale europene au ajutat Regatul sa ramana unit pana in prezent, relateaza Reuters.

Tema impredictibilitatii pare sa se reverse si asupra Regatului Unit, dupa cum reclama comisia parlamentara, care aminteste faptul ca votul dat la referendum a scos in evidenta pozitii diferite ale electoratului, englezii si galezii votand pentru Brexit, in vreme ce scotienii si irlandezii au ales sa ramana in UE.

Declansarea procedurilor de separare agita din nou apele in Scotia, unde exista tot mai multe voci care cer reluarea votului pentru declararea independentei, iar neintroducerea reprezentantilor guvernelor locale din Tara Galilor, Irlanda de Nord si Scotia in echipele de negociatori a trezit alt val de nemultumiri.

"Impactul Brexitului in viitorul Marii Britanii va fi profund si impredictibil. In acest moment, politica interna este toxica", a explicat Michael Jay, un membru al Camerei Lorzilor.

Raportul comisiei pe care o reprezinta rata ca legislatia europeana a ajutat la stabilirea unor norme si reglementari unitare pe piata interna din Marea Britanie, lucru care a dat stabilitate Regatului.

"Brexit ridica probleme pentru integritatea Regatului Unit", se anunta in raport.

Parlamentarii care au lucrat la acesta sustin ca guvernul de la Londra trebuie sa faca mai mult pentru a reprezenta interesele guvernelor locale, in contextul in care acestea vor avea noui responsabilitati si atributii in gestionarea unor politici din sectoarele agricultura si piscicultura.

In acest moment, politica Londrei nu reuseste sa reprezinte interesele economice ale Scotiei, crede Jay. "Trebuie sa tina cont de ceea ce spun guvernele locale si sa isi ajusteze abordarea pentru a le reprezenta interesele", apreciaza membrul Camerei Lorzilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#brexit, #vot independenta Scotia, #negocieri Marea Britanie UE, #politici comunitare , #UE