Seceta cumplita a distrus recoltele din toata Europa. UE, nevoita sa recurga la importuri

Miercuri, 05 August 2015, ora 12:16
3462 citiri
Seceta cumplita a distrus recoltele din toata Europa. UE, nevoita sa recurga la importuri
Foto: Pixabay

Seceta isi pune amprenta asupra intregului continent, producatorii de porumb din toate cele 28 de tari ale Uniunii Europene reclamand pierderi masive ale recoltelor, dupa valul de temperaturi caniculare din luna iulie.

Specialistii estimeaza ca pierderile inregistrate in recolta de porumb de anul acesta vor fi cele mai mari din ultimii 14 ani. Aceasta, dupa ce anul trecut recolta din Europa a fost cea mai mare obtinuta vreodata, arata agentia Bloomberg.

Porumb copt pe camp

Francezii spun ca nu au mai vazut o seceta asemanatoare din 2003. Inaltimea plantelor din lanuri este la jumatate din ceea ce au intalnit in alti ani secetosi.

"Porumbul este gata copt in camp. Nu vorbim de desertificare, dar solul este uscat si plin de crapaturi. Ne confruntam cu lipsa apei, iar in culturile neirigate cu absenta polenizarii", se plange Luc Esprit, director general al Maiz'Europe, o subsidiara a companiei Montardon.

Productia de anul acesta este asteptata sa scada cu 19% in medie in toata Europa, pana la 62,8 milioane de tone de promb, dupa cum reflecta o analiza Bloomberg.

Importuri record

Pentru moment, productiile record inregistrate anul trecut pe tot globul au tinut pretul porumbului in frau, dar o scadere a productiei interne impune recurgerea la importuri pe piata europeana.

Prin fermele de animale existente pe continent, Europa este al treilea mare consumator de porumb din lume, dupa Statele Unite si China.

Departamentul de Agricultura al guvernului american estimeaza ca nivelul importurilor pe piata europeana va fi al treilea ca volum din toate timpurile.

Pierderi dramatice

Nivelul precipitatiilor din Franta, Spania si Italia a fost cu 20 de procente sub limita normala pentru luna iulie, iar valul de temperaturi extreme care au lovit sudul Europei a provocat pierderi imense in culturi.

Fermierii din estul Frantei se pot astepta la pierderi de pana la 50% din productia de porumb, apreciaza Luc Esprit.

La nivelul intregii tari, FranceAgriMer a estimat ca doar 59% din culturile de porumb erau in conditii bune sau foarte bune.

Aceasta inseamna o productie de doar 14 milioane de tone in Hexagon pe anul in curs, cu 24% mai mica decat cea obtinuta in urma cu un an.

Esprit este si mai pesimist, aratand ca fermierii au nevoie de seminte si pentru culturile de anul viitor, ceea ce inseamna ca, la nivel de cantitati puse in vanzare, Franta va raporta doar 12 milioane de tone.

"Ne indreptam spre o scadere dramatica in productia de porumb. Diferenta intre o recolta slaba si un an dezastruos o vom vedea abia in luna august", explica Sebastien Poncelet, analist Agritel Paris.

Italienii vor vedea si ei o recolta de doar 7,1 milioane de tone, cu 23% mai putin decat in 2014, in timp ce in Romania, productia este de asteptat sa ajunga la 9,8 milioane de tone, cu 19 procente in scadere.

Sansa Ucrainei

Rezervele globale de porumb constituite in anii manosi de dinainte se cifreaza la 194 de milioane de tone, un record al tuturor timpurilor, dupa cum estimeaza Departamentul de Agricultura american.

Chiar si cu o recolta in scadere, atat in SUA cat si in UE, rezervele de anul viitor se anunta a fi indestulatoare.

Pentru moment, singura sansa a tarilor europene ramane porumbul de import. "Europa va aspira tot porumbul produs in vecinatate", estimeaza Poncelet.

In cel mai fericit caz, productia medie la hectar in interiorul UE va fi de 6,71 tone, dupa cum a anuntat organismul de Monitorizare a Resurselor Agricole de la Bruxelles.

Din acest punct de vedere, Ucraina poate profita din plin pentru a exporta porumb pe piata din Europa.

Conform analizei facute de americani, pana in septembrie 2016, importurile de porumb pe piata UE vor creste cu 65%, ajungand la 14 milioane de tone.

#productie porumb UE, #agricultura romania, #efecte seceta Europa, #importuri agricole Europa , #UE