Seful Bancii Centrale a Poloniei: Euro este o greseala

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 16:24
1618 citiri
Seful Bancii Centrale a Poloniei: Euro este o greseala

Crearea monedei unice europene a fost o greseala, a declarat vineri presedintele Bancii Nationale a Poloniei, Marek Belka.

Intr-un discurs sustinut in cadrul sesiunii anuale a Fondului Monetar Internationale (FMI), guvernatorul Bancii Centrale de la Varsovia a afirmat ca euro a fost rezultatul instabilitatii cursurilor de schimb valutar, care a precedat crearea sa.

Polonia nu va lua in considerare posibilitatea aderarii la zona euro pana cand nu va fi exclus complet riscul prabusirii zonei euro, a subliniat Belka, mentionand ca adoptarea monedei euro va fi discutata de Varsovia numai atunci cand investitorii vor inceta sa mai parieze pe prabusirea zonei euro, iar in tari cum ar fi Spania va incepe cresterea economica.

Un alt participant la sesiunea FMI de la Tokyo, Lucio Vinhas de Souza, economistul sef al Diviziei pentru datoria suverana din cadrul Moody's, a estimat la 33% probabilitatea iesirii Greciei din zona euro, care ar putea fi urmata, in opinia sa, de destramarea zonei euro. Cu toate acestea, el a mentionat ca potrivit scenariului principal al Moody's nu exista riscul prabusirii zonei euro.

#Polonia moneda euro, #Polonia moneda unica europeana, #zona euro Polonia , #UE