Seful Bundesbank: Franta si Germania, in special responsabile pentru a reduce deficitul

Luni, 20 Mai 2013, ora 09:46
1096 citiri
Seful Bundesbank: Franta si Germania, in special responsabile pentru a reduce deficitul

Presedintele bancii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a declarat ca Franta, ca stat "cu greutate" in zona euro, are o responsabilitate speciala in privinta tratarii cu seriozitate a regulilor UE privind reducerea deficitului bugetar.

Credibilitatea legislatiei din zona euro ar avea de suferit daca flexibilitatea sistemului va fi impinsa pana la limita, a aratat Weidmann intr-un interviu publicat sambata de ziarul Bild am Sonntag, citat de Reuters, preluat de CNBC.

"Evolutiile economice din unele tari au fost intr-adevar mai slabe decat se estima, iar regulile europene ofera un anumit grad de flexibilitate in astfel de cazuri", a declarat oficialul german, intrebat despre decizia Comisiei Europene de a acorda Frantei, Italiei si Sloveniei mai mult timp pentru a se incadra in criteriile de stabilitate, indeosebi reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB.

In urma crizei din 2008-2009, numeroase state UE au inregistrat deficite bugetare cu mult peste limita prevazuta in legislatia europeana. Avand in vedere circumstantele economice exceptionale, Comisia Europeana a decis sa acorde mai mult timp pentru reincadrare statelor unde derapajul fiscal s-a produs pe fondul incetinirii cresterii economice.

"Franta si Germania au o responsabilitate speciala ca jucatori de categoria grea in zona euro, de a lua in serios noile reguli privind reducerea deficitelor", a afirmat seful Bundesbank, precizand ca deficitul bugetar al Frantei este "cu mult peste 3%" din PIB.

Credibilitatea noilor reguli nu va fi imbunatatita daca o tara va utiliza la maxim flexibilitatea oferita de sistem, a continuat el.

Comisia Europeana a prelungit recent cu doi ani termenul pana la care Franta trebuie sa-si reduca deficitul sub pragul de 3% din PIB, pe fondul perspectivelor economice slabe ale tarii si ale zonei euro in ansamblu.

Franta a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 98,2 miliarde euro, reprezentand 4,8% din PIB, fata de 5,3% in 2011. Datoria de stat a crescut la 1.833 miliarde euro, de la 85,8% la 90,2% din PIB.

#reducere deficit Franta, #criza datorii UE, #crestere economica UE, #economie Uniunea Europeana , #UE