Serbia are nevoie de economii in valoare de 1 miliard de euro

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 18:07
966 citiri
Serbia are nevoie de economii in valoare de 1 miliard de euro

Guvernul sarb pregateste masuri de austeritate pentru a realiza economii de un miliard de euro si pentru a reduce deficitul bugetar, a anuntat vineri premierul Ivica Dacic.

Aceste economii vor fi obtinute din reducerea cheltuielilor publice si din cresterea impozitelor, dar primul ministru a tinut sa precizeze ca acestea din urma vor fi marite "cat mai putin posibil".

De asemenea, va fi suprimata o parte din agentiile guvernamentale, care sunt intr-un numar prea mare, dar vor fi anulate si peste o suta de taxe parafiscale ce afecteaza companiile. Dacic considera ca prin aceste masuri se va evita intrarea tarii intr-o criza a datoriilor.

Bugetul Serbiei pentru anul 2012 prevede un deficit de 1,19 miliarde de euro, echivalentul a 4,5% din PIB, dar el este deja de 7% din PIB, iar pana la sfarsitul anului datoria publica ar putea ajunge la 60% din PIB.

Agentia de evaluare financiara Fitch a scazut perspectiva ratingului Serbiei de la "stabil" la "negativ", dupa adoptarea unei legi prin care s-a consolidat controlul parlamentului de la Belgrad asupra Bancii Centrale.

La inceputul lunii august, Standard & Poor's a revizuit in scadere, cu o treapta, ratingul suveran pentru creditele pe termen lung in valuta si moneda locala al Serbiei, de la "BB" la "BB minus", cu perspectiva negativa. In plus, agentia a confirmat calificativul pentru creditele pe termen scurt in valuta si moneda locala la "B".

S&P a retrogradat Serbia la "BB minus", cu perspectiva negativa

La sfarsitul lunii iulie, guvernul sarb a anuntat ca doreste sa reia negocierile cu Fondul Monetar International, care a inghetat in luna februarie un imprumut de un miliard de euro, dupa ce guvernul precedent nu si-a respectat anumite angajamente legate de bugetul pe anul 2012.

Ministrul economiei si finantelor, Mlajdan Dinkic, a declarat recent ca economia s-ar putea contracta anul acesta cu 1%. La intocmirea bugetului s-a prognozat o crestere economica de 1,5%.

#Serbia masuri austeritate, #Serbia imprumut FMI, #deficit bugetar Serbia, #rating Serbia , #UE