"Situatia creditorilor impovarati de active depreciate este inca fragila"

Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 17:17
1268 citiri
"Situatia creditorilor impovarati de active depreciate este inca fragila"

Capacitatea bancilor de a credita adecvat economia reala ramane o chestiune prioritara pentru Uniunea Europeana (UE), afectand prognozele economice din urmatoarele trimestre, a declarat marti comisarul european pentru Economie si Politica Monetara, Joaquin Almunia, citat de Reuters.

In timp ce masurile masive de sprijin luate de bancile centrale au contribuit la stabilizarea pietelor financiare, situatia creditorilor impovarati de active depreciate este inca una fragila, a declarat Almunia la Paris, in cadrul unui forum pe teme economice, informeaza Mediafax.

"Capacitatea bancilor de a majora creditarea catre economia reala pe masura ce relansarea economica, inca precara, acumuleaza combustibil (...) este principala grija din punctul de vedere al UE cu privire la prognoza economica pentru urmatoarele trimestre", a afirmat el.

Odata ce bancile centrale si guvernele au inceput sa discute metode de eliminare treptata a masurilor de sprijin adoptate pentru sustinerea economiilor, bancile trebuie sa-si asume propriul rol, a continuat Almunia.

"Trebuie sa foloseasca aceasta fereastra de oportunitate pentru a-si recastiga viabilitatea (...) si pentru a se restructura, daca este necesar, pentru ca masurile de sprijin finantate din bani publici sa poata fi retrase gradual, fara a risca o noua situatie de instabilitate financiara", a afirmat oficialul.

Almunia a aratat totodata ca UE a realizat mari progrese in dezvoltarea unui cadru mai eficient de reglementare si supraveghere, insa a subliniat ca este nevoie inca de eforturi pentru asigurarea unui singur cadru regulatoriu pentru pietele financiare din UE.

Guvernele trebuie sa identifice divergentele regulatorii pentru a imbunatati functionarea pietelor interne, dar si sa solutioneze problemele de ordin competitiv, a continuat el.

In timp ce reglementarea pachetelor de compensare este foarte dificila, autoritatile de supraveghere trebuie sa formuleze o pozitie clara pentru a evita "confruntari nu pe piete, ci pe strazi", a adaugat Almunia.

Guvernele trebuie sa manifeste prudenta, pentru a se asigura ca nu "supra-reglementeaza" in detrimentul perspectivelor economice pe termen lung in timp ce utilizeaza instrumente de reglementare pentru a stimula cresterea economica.

"Daca mergem prea departe, exista riscul ca ar putea exista implicatii negative pentru potentialul de crestere a pietei UE. Totusi, sunt convins ca vom gasi echilibrul potrivit", a incheiat Almunia.

#almunia, #creditare, #criza , #UE